Съюзът на съдиите обвини ВСС във високомерие

Съюзът на съдиите обвини ВСС във високомерие

Съюзът на съдиите в България (ССБ) обвини във "високомерие" Висшия съдебен съвет (ВСС) за отказа да бъдат изслушани наказателните съдии от Благоевград, които имат проблеми с преките си началници. ВСС препрати магистратите при шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, където да разкажат за случващото се в съда им.

"И в други случаи сме изразявали позиция, че основно задължение на Съдийската колегия на ВСС е да проявява чувствителност към проблемите на съдиите, свързани с добрата организация за осъществяване на правосъдието. Считаме, че отказът на кадровия орган да се срещне и да проведе разговор със своите колеги по поставени от тях професионални проблеми е проява на недопустимо високомерие", се казва в позицията на съдийския съюз.

ССБ допълва, че съдийският съвет "дължи на всички съдии в страната колегиално отношение и съдействие за преодоляване на възникналите противоречия в процеса на администриране на правосъдието".

"Прекъсването на връзката между съдиите и кадровия орган, нейното формализиране и изпразване от съдържание не е в интерес нито на правосъдието, нито на българските граждани", се казва в позицията, която е изпратена до ВСС и медиите.

Преди две седмици осем наказателни съдии от Благоевград поискаха да бъдат изслушани от ВСС. Те заявиха, че председателят на съда Катя Бельова е предложила на гражданските съдии да не дават дежурства в празнични дни, което значи, че цялата тежест ще падне върху наказателното отделение.

Отделно, наказателните съдии твърдят, че проблемите на отделението им се неглижират и от месеци то е без ръководител въпреки сериозната му натовареност.

През 2016 година Катя Бельова получи втори шефски мандат в Благоевградския окръжен съд, въпреки висящите тогава съмнения за манипулация на разпределението на дело и лошата работна атмосфера в съдебния район. Съмнения имаше и защо Бельова е назначила Петър Узунов, брат на "човека на Бойко" (от "Яневагейт" – б.р.) в предишния ВСС Димитър Узунов, за съдията, който разпределя делата в съда.

Одити на ВСС показаха, че в първия мандата на Бельова е имало нарушения при назначаването на съдебни служители в съда. Въпреки това мнозинството в стария Висш съдебен съвет я избра със странни мотиви. Сега в благоевградския съд отново има сериозни проблеми.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?