Съюзът на съдиите пита ВСС за "приятелски кръгове" при кадруването

Съюзът на съдиите пита ВСС за "приятелски кръгове" при кадруването
Съюзът на съдиите в България (ССБ) изпрати в сряда писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), в което се настоява за обяснения по повод последните кадрови назначения. Поставят се редица конкретни въпроси, които възникнаха след множеството съмнителни решения на ВСС през последната година.

От ССБ искат отговор дали членовете на съвета гласуват за вече "внушени" им кандидати; дали има "приятелски кръг", който кадрува; дали адвокатски кантори оказват натиск върху дейността на съда; ще се проверят ли изявления на магистрати за предлагана предварителна подкрепа за назначаване на определен пост.

Въпросите са провокирани от публичните изказвания на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев и на съдията от Софийския градски съд Жаклин Комитова.

“Съдиите не вярват, че най-важните кадрови въпроси на съдебната система се решават около тази маса, от тези 25 човека. Те имат впечатлението, че това жадувано мнозинство от 13 гласа се формира около маса с бяла покривка в един приятелски кръг", коментира преди три месеца Пенчев.

Комитова от своя страна оповести, че докато е чакала да ѝ бъде подновен мандатът като шеф на Търговското отделение в СГС, е бил оказван "деликатен" натиск върху нея. По думите ѝ определени хора от големи адвокатски кантори са обещавали подкрепа, ако тя поеме конкретни ангажименти. Тя обясни, че е отказала, а след това мандатът ѝ не е бил продължен.

От ССБ констатират със "съжаление", че ВСС не е предприел инициативата да разсее публичните съмнения около кадровата политика.

В писмото се посочва, че Пенчев и Комитова "изричат силни думи, които маркират ценностен крах, след който настъпва правният нихилизъм и дълбоката криза на доверие към съда и другите институции в съдебната система". ССБ отправят въпрос дали ВСС ще поиска от прокуратурата да провери тези изявления.

Съдийското сдружение приветства коментарите на новия правосъден министър Маргарита Попова, която декларира, че постоянно ще иска обяснения от съдебния съвет за водената политика до сега.

Самата Попова, която до преди два месеца беше висш прокурор, заяви преди дни след първата си визита в Брюксел, че съдебната власт е отровена от интриги и раздори и предупреди ВСС, че съставът му може да бъде предсрочно сменен, ако не се промени работата.

Споделяне

Още по темата

Още от България