Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

Снимка: БГНЕС

Оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха от Съюза на съдиите в България. Те призоваха съдебните кадровици да последват примера на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, които миналата седмица обявиха, че напускат постовете си.

"Считаме, че не изпълнихте конституционно възложеното ви задължение за администриране на съдебната власт в интерес на гражданите на Република България, като защитавате съдийската независимост и самоуправление.Непоследователните ви действия създаваха серия от публични скандали, които още повече ви отдалечаваха от смислената работа в полза на съдиите, съдебната система и обществото, поради което заявяваме, че отговорното поведение изисква да подадете своите оставки като членове на ВСС", написаха от съюза.

Те посочват, че този състав на ВСС се провалил в реформата на съдебната карта и единната информационна система на съдилищата. Съдиите намират и за символичното решение работата по проекта за информационната система да бъде оглавена от бившия прокурор Гергана Мутафова.

"Необяснимо от гледна точка на провежданата дългогодишна реформа за прекратяване на влиянието на прокуратурата върху управлението на съдилищата и функционирането на съда за ръководител на проекта беше определен прокурор – Гергана Мутафова, въпреки че предметът на проекта засяга съдиите и изисква добро познаване в детайли на съдийската работа и стандартите за независимост на съда", пише в обръщението им.

Напускането на Шекерджиев и Димитрова бе обявено след критиките към предлаганото закриване на 50 районни съдилища като част от реформата на съдебната карта. Самият съвет обаче тепърва ще се сблъсква с други по-сериозни проблеми. Този състав избра за главен прокурор Иван Гешев и ще му се наложи догодина да избере и следващия преседател на Върховния касационен съд на мястото на Лозан Панов.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?