Съюзът на съдиите поиска от ВСС конкретни отговори за гафа с делото "КТБ"

Съюзът на съдиите поиска от ВСС конкретни отговори за гафа с делото "КТБ"

Съюзът на съдиите в България поиска в понеделник конкретни отговори за скандала с разпределението на делото за фалита на Корпоративна търговска банка и обвини Висшия съдебен съвет в нежелание да разкрие истината около случая. Организацията призовава кадровиците на Темида да поемат своята отговорност за скандала, както и да потърсят такава от ръководството на Софийския градски съд (СГС).

Преди седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) получи експертен доклад, който разкри за пореден път слабостите на системата за случайното разпределение на делата в българските съдилища. Изводът бе, че тя може да се манипулира лесно от всеки, който има елементарни познания за нея. Докладът обаче не даде конкретен отговор дали има манипулация с разпределението на делото за фалита на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), въпреки че то стана повод за проверката..

Правосъдният министър Христо Иванов коментира, че отговор на въпроса дали има манипулация може да се даде само в рамките на наказателно разследване. Прокуратурата обаче още не е взела отношение.

В писмото до ВСС Съюзът на съдиите в България (ССБ) изразява своето неудовлетворение от липсата на воля в мнозинството от съвета за изясняване на всички висящи въпроси около важното търговско дело. ССБ напомня основен извод от експертния доклад – ръководството на СГС е допуснало редица нарушения при разпределението на делото, но няма отговор на какво се дължат те.

Най-съмнително в случая е останалото т.нар. "празно поле" в системата за случайно разпределение, след като делото за КТБ се е паднало първия път на съдия Калинка Илиева. Подобна следа остава само при срив на системата за случайно разпределение или при контролиран рестарт. Доказателства за срив в интернет връзката или от спиране на тока няма. Остава втората възможност – системата да е била рестартирана. Проблемът е, че рестартът на системата е един от начините да се манипулира избора на съдия. Още по-съмнително е, че протоколът от разпределението на делото не е бил изпратен автоматично към сървъра на ВСС, което е задължително.

Най-съмнителното от всичко е, че всички тези гафове са пратили делото при съдия Калинка Илиева, която работи в СГС като командирована от районния съд в София. Извън липсата на достатъчно опит, тя е и професионално зависима от своите шефове, защото във всеки един момент може да бъде върната в районния съд. Калинка Илиева си направи отвод след избухването на скандала, но въпросите останаха.

Съдийският съюз пита ВСС кой от Софийския градски съд е направил така, че протоколът за разпределението на делото "КТБ" да не стигне до сървъра на ВСС веднага.

"Протоколът за разпределяне на делото в СГС беше публикуван на страницата на ВСС повече от 24 часа след разпределянето на делото. Вие не дадохте отговор как след като същият протокол не е бил изпратен веднага са били успешно изпратени останалите дела от същия ден", питат съдиите. Те се чудят как без човешка намеса протоколът от делото за фалита на КТБ е успял все пак да стигне до ВСС, но с един ден закъснение.

Съдийската организация напомня на ВСС, че трябва да осигури гаранции за случайното разпределение на делата в българските съдилища, което в момента не се случва. ССБ настоява да се вгради напълно нов софтуер, защото сегашният не може да бъде достатъчно сигурен, колкото и да се доработва.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?