Съюзът на съдиите поиска проверка на "корпулентния политик"

Съдия Методи Лалов, снимка БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ВСС) поиска от Висшия съдебен съвет проверка на историята за срещата с "корпулентния политик", която бе разказана пред две седмици от бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов.

На конференция в София съдия Методи Лалов разказа за неформална среща в заведение, която се е състояла преди гласуването на кандидатурата му за председател на районния съд през 2012 година. Срещата е била с тогавашните шефове на Софийския градски съд Владимира Янева и на Върховния административен съд Георги Колев.

По думите на Методи Лалов на тази среща той разказал за своите планове за управлението на съда, но без да поема никакви странични ангажименти. Изненадващо в заведението се появил известен "корпулентен политик", по определението на съдия Лалов. След като забелязал магистратите, политикът отишъл на тяхната маса и се включил в разговора.

От пресъздадените реплики става ясно, че между него и председателите на съдилища Владимира Янева и Георги Колев няма никаква дистанция.

Съдия Лалов пресъздаде така съдържанието на проведения разговор между "корпулентния политик” и съдиите Георги Колев и Владимира Янева: "Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, за да обясни това момче, каза Георги Колев, за своята концепция и евентуално да получи подкрепа и от мен. Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите няма да има, невъзможно е. В този момент този корпулентен политик, твърде известен, знаете, каза – ама да не стане така, и сега цитирам – да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган".

Съюзът на съдиите призовава ВСС да провери обстойно и безпристрастно разказите за тази срещата.

Съдия Георги Колев в момента е ръководител на отделение във Върховния административен съд, а Владимира Янева бе уволнена от състемата заради присъдата си по делото "Червей". Съдия Колев вече потвърди за срещата с Лалов и Янева, но отрича на срещата да е присъствал Делян Пеевски.

"Бездействието и мълчанието относно твърдения за неясно политическо или икономическо овладяване на кадровия процес на съдиите в нарушение на Конституцията може да се приемат от обществото като потвърждение за накърнената независимост на съдебната власт и дискредитираното разделение на властите. Не бива да допускаме това", се казва в призива на магистратската организация.

ССБ напомня и множеството изказвания на бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезова за намеса на депутата от ДПС Делян Пеевски в делата на съдебната власт.

"Самият знак, че Съдийската колегия (на ВСС) демонстрира воля да извърши реална проверка на твърденията за нелегитимно влияние и да вземе сериозни системни мерки за предотвратяване на подобни опасни тенденции за правовата държава, ще бъде възприето от съдиите и гражданите като добро начало", казва съдийската организация.

Източник на видеото: Свободна Европа

Споделяне

Още от България