Съюзът на съдиите призова да не се гласува електронно за нови членове на ВСС

Причината е риск от манипулации

Съюзът на съдиите призова да не се гласува електронно за нови членове на ВСС

Съюзът на съдиите в България призова членовете си да се въздържат от електронно гласуване за избор на нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС)заради риск от манипулиране на избора. Това става ясно от обръщение на Съюза съдиите.

Според организация, продължават да съществуват множество неясноти относно способността на внедрената от ВСС система за електронно дистанционно гласуване да съответства на изискванията на закона - да осигурява тайната на гласуването и свободното волеизявление.

По този повод Съюза на съдиите е изпратил писмо с въпроси до ВСС и разработчика на програмата на 27 април, но все още няма отговор.

За това организацията призовава съдиите да се въздържате от избор на електронното дистанционно гласуване, докато не получат убедителен отговор на поставените въпроси от ВСС и разработчика на програмата.

Общото събрание на съдиите за избор на членове на следващия състав на Висшия съдебен съвет ще се проведе в две последователни съботи на 10 юни и на 17 юни.

На 10 юни от 10 часа в "Интер Експо Център" ще се проведе избор на комисии - избирателни и секционни и ще бъдат изслушани кандидатите. Гласуването ще бъде на 17 юни от 8 часа и е предвидено да се проведе с хартиени бюлетини в Съдебната палата в София.

Висшият съдебен съвет, като орган, на когото е възложено от закона да организира и проведе избора, следва да поеме разходите за командироване, пътуване и нощувки на участващите в Общото събрание съдии, които не живеят и не работят в  София, посочват от Съюза на съдиите.

В много от съдилищата в страната вече се представят на съдиите декларации за избор на начин на гласуване – чрез хартиена бюлетина на втората дата на Общото събрание или чрез електронно дистанционно гласуване.

Срокът за попълване и подаване на тези декларации от страна на съдиите е до 17 май.

Доколкото това е срокът, в който и в информационната система се въвежда избраният начин на гласуване и сканираните копия на попълнените и подписани декларации, според Съюза на съдиите няма пречка в този срок да се промени избраният начин на гласуване, като се подаде нова декларация.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?