Съюзът на съдиите призова да не се подкрепят спуснати кандидати

Съюзът на съдиите призова да не се подкрепят спуснати кандидати

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова във вторник магистратите да се включат активно в процеса по номиниране и избор на членовете на следващия Висш съдебен съвет, както и да не подкрепят спуснати отгоре кандидати. Организацията изпраща апел към магистратите с отворено писмо в момент, в който се провеждат общите събрания в съдебната системата. По време на тях трябва да се излъчат кандидатите за място във ВСС и делегатите, които ще участват в решаващите избори в края на септември.

От ССБ призовават магистратите да покажат, че не са равнодушни към "репутацията си на хора и професионалисти". Апелът е съпроводен с изброяване на проблемите в системата и напомняне за отказа на управляващите от ГЕРБ да дадат право на всеки съдия и прокурор да гласува за своите представители във ВСС.

"Идеята за реформи беше изпразнена от съдържание с безкрайни имитации на промени, които само укрепваха статуквото. Демократични институти като конкурсите, атестациите, дисциплинарните производства бяха изкористявани до собственото им отрицание. Независимо как се трудим, не рядко кариерно израстват тези, които имат безпринципна подкрепа от неясни кръгове.

Административната безпринципност доведе до това, че непочтеността и некомпетентността на малцина се превърна в петно на репутациите на всеки един от нас. Недоверието на собствените ни съграждани към нас нараства и партньорите ни в ЕС изпитват все по-силни съмнения дали обществото ни е в състояние да упражнява правосъден суверенитет", се казва в отвореното писмо.

Според ССБ "единственият път за промяна" е магистратите да се ангажират "точно сега" с изборите за Висш съдебен съвет и да изпратят в институцията "достойни хора с възможности и воля за обществено отговорна служба".

"Защото, ако се поддадем на апатията, на скептицизма, че не зависи от нас, че пак решаващата дума ще бъде другиму, ни предстоят още пет години като тези, които сега приключват, в които ще се питаме дали с бездействието си не сме станали съучастнаци на нови ретроградни тенденции", се казва в апела.

ССБ предлага на магистратите и цялостна програма за работата на следващият ВСС. В нея се казва, че проблемите на съдебната система са плод единствено на "дългогодишния дефицит на компетентно и ефективно управление". Платформата за реформи предвижда промяна на процесите по кариерно израстване, налагане на дисциплинарни наказания, прозрачно формиране на финансовите бонуси в системата, по-равномерно разпределение на натовареността в система, както и гарантиране на случайното разпределение на делата.

Междувременно съдиите от Софийския апелативен съд и двата спецсъда номинираха Камен Иванов и Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд за членове на Висшия съдебен съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?