Съюзът на съдиите призова президента да отхвърли Иван Гешев

Иван Гешев

Съюзът на съдиите в България призова президента да откаже издаването на указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор с аргумента, че изборът е бил непрозрачен. Най-голямата съдийска организация в страната припомня, че в хода на обсъждането на кандидатурата главният прокурор Сотир Цацаров е заявил "недвусмислено", че решенията кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища досега са били вземани в други две сгради, а не във Висшия съдебен съвет (ВСС). Часове по-късно държавният глава обяви, че връща кандидатурата. Аргументите му бяха различни от тези на съдиите.

"Подобно изказване в правовата държава изисква незабавна реакция от компетентните държавни органи, защото съдържа твърдения за опасна подмяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в съдебната власт, от които в значителна степен зависи облика ѝ пред гражданите", посочва съдийският съюз.

Мълчанието на ВСС по този въпрос е определено като "нетърпимо" от Съюза на съдиите. Магистратската организация коментира, че изказването на Цацаров "събужда тревога в контекста на публично съобщени твърдения от бивши председатели на районен и апелативен съд, че техният избор също е бил е резултат на прикрит подбор от лица извън съдебната власт преди официалната процедура".

Става дума за изявлението на бившия шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, че ръководителите в системата се избират с одобрението на депутата от ДПС Делян Пеевски. Разкрития в същия дух направи и бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов, който наскоро напусна системата и стана общински съветник в София. И в двата случая ВСС не реагира особено енергично.

"В резултат – нито съдиите, прокурорите и следователите, нито българските граждани получиха прозрачна информация кога, как и от кого се подбират председателите на съдилища и ръководители на прокуратури. Подобно мълчание на Висшия съдебен съвет е нетърпимо, защото в началото на мандата на предходния главен прокурор доби широка публичност информацията, че той е бил "избран" от управляващата партия", се казва в позицията на ССБ.

Става дума за изтеклите публично записи на разговора между Бойко Борисов и тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов през 2013 година. От този разговор ясно се чува как Кокинов казва на Борисов, че премиерът си е избрал Цацаров за главен прокурор.

Съюзът на съдиите споделят тезата на Цацаров, че е дошъл моментът главният прокурор да да бъде излъчен от средите на прокуратурата.

"В настоящия случай изборът не беше прозрачен и поради това, че нямаше истинско състезание за една от най-важните властови позиции в държавата. Цялата процедура, представянето на професионалната биография на кандидата и самото му изслушване не убеждават, че избраният отговаря на изискванията на Закона за съдебната власт за придържане и налагане на висок етичен стандарт, което предпоставя като базисно условие уважението към опонента и основните човешки права", коментира съдийската организация.

Според съдиите процедурата не е убедила, че Гешев притежава онази професионална компетентност, която надхвърля обичайно изискуемите умения за работа по делата, необходима за дефиниране на целите на наказателната политика на държавата.

От съсловната организация са обезпокоени и от факта, че в интервю за БНТ Иван Гешев квалифицира хора, които изразяват несъгласие с неговата номинация, като "десни екстремисти", "болшевики", постигнали "резултати на меншевики".

"Подобна реч е несъвместима с разпоредбата на чл.170, ал. 5, т. 3 от Закона за съдебната власт, която изисква главният прокурор да се отличава с изявена независимост. Осъзнаването за значителния ресурс на властнически правомощия, включително репресивни, изисква главният прокурор да има такова публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност, за пристрастност, за личностни нагласи за силово налагане, самоизтъкване и дискриминиране на отделни граждани или обществени групи", коментира организацията.

Тя призовава президента да предприеме действия за продължаване на конституционната реформа на модела на прокуратурата и да върне избора на Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България