Съюзът на съдиите призова за незабавен избор на нов главен съдебен инспектор

Съюзът на съдиите в България призова във вторник Народното събрание веднага да открие процедура за избор на нов главен съдебен инспектор. Мандатът на Ана Караиванова, която все още е шеф на ключовата институция, извършваща всички проверки в съдебната система, изтече в началото на тази година.

Предишният парламент обаче се провали в начинанието да избере неин заместник и проблемът остана за решаване от сегашното Народно събрание. БСП и ДПС обаче нямат необходимите 161 гласа за избор на нов човек за позицията.

"Продължаващото бездействие на народните представители при изпълнение на законоустановеното им задължение да предложат кандидати за тази длъжност компрометира легитимността на актовете на Инспектората", се казва в писмото, което е адресирано и до правосъдния министър.

Според съдийската организация, Народното събрание трябва да извърши и анализ изобщо какви трябва да са приоритетите в дейността на инспектората преди да избере наследник на Караиванова.

Съюзът предупреждава, че изискването за квалифицирано мнозинство за избора на главен инспектор не може да се използва като оправдание за блокиране на дейността на съдебния инспекторат и очакваните от него анализи за системните проблеми на съдебната власт.

Съдиите припомнят, че в момента ВСС прави опити да се справи с едни от най-сериозните проблеми като случайното разпределение и натовареността на магистратите, но кадровият орган на Темида може да бъде подпомогнат от качествени анализи, изготвени след цялостни тематични проверки от инспектората.

Споделяне

Още по темата

Още от България