Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съюзът на съдиите: Промените в съдебния закон са абсурдни и нелепи

"Да, България" призова ЕС и Съвета на Европа за реакция

11 коментара
Съюзът на съдиите: Промените в съдебния закон са абсурдни и нелепи

Съюзът на съдиите в България определи като "абсурдни" и "нелепи" голяма част от предложенията за промени в съдебния закон, внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Според организацията те представляват пореден опит да се попречи на магистратите да се сдружават свободно, което противоречи на всички демократични принципи.

 

Във вторник вечерта управляващите внесоха в парламента скандален законопроект за промени в Закона за съдебната власт, с който се забранява външното финансиране на съсловните магистратски организации. Забранява се участието на съдии, прокурори и следователи в управата и контролните органи на различни от техните професионални сдружения. Това поставя под съмнение бъдещето на Съюза на юристите в България, който е най-старата юридическа организация в страната.

 

Атаката на управляващите несъмнено е насочена срещу Съюза на съдиите в България и Съюза на юристите, които са двете организации с най-критична позиция към съществена съдебна реформа. Целта е да се пресече финансирането за Съюза на съдиите, а Съюзът на юристите да бъде сведен до казионна организация, която не представлява магистратите.

 

На този фон управляващите предлагат кариерни бонуси за членовете на сегашния компрометиран Висш съдебен съвет. Предложенията за промени в закона предвиждат членовете на ВСС да могат да си изберат в кой съд да се върнат след края на мандата им. Условието е да е от същото ниво в системата, което членове са заемали преди да влязат във ВСС. Бонусът е значителен, защото позволява на преместване от Варна в София (примерно), без да се държи конкурс.

 

"Внесеният законопроект препятства не само сдружаването на магистрати в техни професионални организации, но и им забранява да участват в управителни органи на общи сдружения с представители на други юридически професии, каквато организация например е Съюзът на юристите в България. Не е нужно да се излагат доводи защо такава забрана е абсолютно нелепа", се казва в позицията на ССБ за законопроекта.

Съдийската организация напомня, че използва външното финансиране, за да обезпечени провеждането на "професионални дискусии, обучения, срещи между магистрати, участие на външни лектори, обмен с чуждестранни колеги, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература".

"Не само Съюзът на съдиите в България, а и останалите професионални организации на съдии и прокурори са използвали проектно финансиране за организиране на такива дейности. Абсурдни и присъщи само на ширещо се в недемократични общества разбиране са доводите, изложени в мотивите към проекта, че се налага предлаганото ограничение, за да се предотвратят зависимости от "чуждо" влияние. Финансовата подкрепа за проекти на български неправителствени организации се извършва в рамките на партньорство, в което много често страна е и българската държава. Много от тези проекти са по програми на институциите на Европейския съюз и по тези програми, освен НПО, финансиране получават и държавни институции", допълват от ССБ.

Ако законопроектът бъде приет, магистратите няма да могат да кандидатстват и за финансира от Европейския съюз.

ССБ се противопоставя "категорично" и на кариерните бонуси за членовете на ВСС. Организацията напомня, че същото предложение бе отхвърлено от ГЕРБ в предишния парламент, а сега партията го предлага.

"Призоваваме вносителите на законопроекта и парламентарните политически сили, към които те принадлежат да проявят отговорно и държавническо поведение и да оттеглят така направените предложения. Приемането им за пореден път ще подкопае усилията за утвърждаване на страната ни като европейска държава със стабилен и предвидим правов ред, в рамките на който обществената дискусия се насърчава, а не се препятства и забранява", се казва в позицията на съдийската организация.

"Да, България": Проектът е несъвместим с демокрацията

По-късно през деня "Да, България" коментира, че проектът въвежда съществени и недопустими за демократична държава ограничения пред дейността на професионалните организации на магистратите. Формацията напомня, че членството в професионални организации е конституционно право, защитено както от международни актове, така и от Съвета на Европа.

"Опитите на управляващото мнозинство да ограничи дейността на професионалните организации на магистратите, на основание получаваното финансиране от публични чуждестранни институции, представлява авторитарна мярка, позната от други страни в региона - ограниченията, наложени от Орбан в Унгария и от Путин в Русия, срещу западното финансиране в НПО сектора", се казва в позицията на партията.

Според "Да, България" страната ни не може да допусне приемането на подобни законопроекти, които допускат репресии над магистратите под предлога за противодействие на "чуждестранното влияние" или "борба с чуждестранни агенти".

"Освен че са опасни за демократичното развитие на страната ни, подобни ограничения биха лишили магистратите ни от редица възможности за участие в международни програми за обучение и европейски стажове, съществено допринасящи за повишаване на тяхната квалификация", допълват от партията и призовава всички демократични граждански и политически организации да се противопоставят открито на тези опити.

Наред с това партията призовава институциите на ЕС и Съвета на Европа да се обявят срещу "опитите да бъде ограничена независимостта на съдебната власт в България".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Kiril Kovatchev
  #11

  Изключително елементарно е нивото на депутатстващите гербери и патреоти. Всинца са разбойници та дрънкат. Как им хрумнаха такива абсурдни промени в съдебния закон? Хайде да се връща вожда им РазБойко че той поне може да се преструва и ще спаси положението с някоя маневра по бай Тошовски.

 2. Това е нивото на управляващите мутро-милиционери и ДС агенти, които мъдрият матрял си избра отново да го яхат. Който ги критикува е платен демонстрант, магистрат ...

 3. [email protected]
  #8
 4. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #7
 5. [email protected]
  #6
 6. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #5
 7. [email protected]
  #4
 8. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #3
 9. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #2

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.