Съюзът на съдиите ще предложи свой кандидат за шеф на съдебния инспекторат

Таня Маринова: Политиците трябва да дадат ясен знак за истинска състезателна процедура

Съдия Таня Маронав, председател на Съюза на съдиите в България. Сн. БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) ще предложи свой кандидат за главен съдебен инспектор след консултации в съсловието, съобщи председателят на ССБ Таня Маринова и уточни мнението на организацията, че кандидатурата трябва да е на съдия.

 

"Отдавна настояваме процедурите за избор на висши държавни органи и на органи на съдебната власт да са прозрачни, защото се промениха процедурните правила, така че те да изглеждат публични, но не се постигна тази прозрачност, която всички очакваме", коментира Маринова.

 

Тази седмица парламентът единодушно прекрати компрометираната процедура за избор на главен съдебен инспектор, в която единствен кандидат бе съдия Веселина Тенева, за която се появиха съмнения за спекулативни сделки с имоти. Не този скандал обаче повлия на управляващите, а критиките от Брюксел и последвалото решение на ГЕРБ да не подкрепят Тенева. Това е поредният провал на парламента, който и в предишния, и в настоящия си състав не успява да избере шеф на съдебния инспекторат.

 

Таня Маринова споделя мнението че, Инспекторатът към ВСС е в институционална криза.

"Повече от една година той няма ръководител. Проблемът е, че до днес не сме видели политиците да са научили своя урок. Те не осъзнават, че трябва да обосноват кандидатурите, които издигат. Не е проблемът в липсата на състезателност. Може да има един кандидат, който да е перфектен за тази длъжност, но първо трябва да се направи анализ на дейността на този орган, трябва да е ясно какви са приоритетите на Инспектората. Само по този начин може да се определи профилът на кандидата. Политиците и този път отказаха да обяснят защо са се спрели на тази кандидатура и как прецениха, че тя притежава необходимите качества", каза председателят на ССБ.

 

Съюзът на съдиите в България ще предложи свой кандидат за главен съдебен инспектор след консултации в съсловието, което трябва да покаже, че има капацитет да излъчи достоен човек за този ключов пост, допълни тя. По думите ѝ ССБ като професионална организация напълно осъзнава отговорността си за активно участие в този процес.

 

"Ние твърдо считаме, че това трябва да е съдия, който има действително изключителен професионален и морален авторитет. Способни сме да извършим такава предварителна проверка на кандидата. Разбира се, трябва да се мотивира човек да участва в тази надпревара, а честните хора ще се мотивират единствено, ако политическите сили дадат ясен знак, че са готови да проведат една истинска състезателна процедура", заяви съдия Маринова.


олитиците трябва ясно да кажат дали има нужда от този орган, дали те считат дейността му за важна и дали са готови да се обединят около професионална кандидатура, която да движи дейността на този орган или за тях не е важно той действително да осъществява правомощията, които са му възложени по закон и затова могат да го оставят бездействащ години наред, коментира тя сегашната ситуация с съдебния инспекторат.

 

"Процедурата по избор на главен съдебен инспектор беше наблюдавана от всички с огромно очакване, което тя не оправда. Затова се обърнахме към НС с коментар, че е неразумно кратък срокът за издигане на кандидатура. Новият срок позволява да бъде проведена действително прозрачна процедура, стига да има желание за това", каза председателят на съдийския съюз.

 

"Старата процедура не беше много по-различна, но този неразумно кратък срок не даваше възможност нито депутатите да проведат съответни консултации, за да намерят подходящ кандидат, нито да обяснят разумно защо са се спрели на този кандидат", добави тя.

 

При старата процедура срокът за номинации бе само три работни дни между Коледа и Нова година, а управляващите внесоха единствената номинация в последния възможен момент. Това предизвика сериозни съмнения и у нас, и в Брюксел за нагласена схема. Сега правната комисия предлага срокът да е цели два месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България