Съюзът на съдиите: Цветанов насърчи полицейския протест

Съюзът на съдиите: Цветанов насърчи полицейския протест

Говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова обвини вътрешния министър Цветан Цветанов, че е насърчил полицейския протест. Преди два дни служителите на реда недоволстваха срещу несправедливите, според тях, присъди по делото "Чората" и посегателствата срещу полицаи. Те дори издигнаха плакати, които предупреждаваха за "корупция в съда".

"Още в края на август вътрешният министър Цветан Цветанов се държа като синдикалист по повод на присъда срещу полицаите от Благоевград. Защо го прави, аз не знам, но в такава йерархична структура, каквато е МВР, подобна подкрепа лесно се разчита като заповед“, заяви във вторник Куцкова пред БНТ и препоръча на ръководството на вътрешното министерство да преоцени поведението си.

Действително вътрешният министър публично оневини петимата бивши полицаи от Благоевград, който получиха общо 82 години затвор за смъртта на Ангел Димитров – Чората. През август министърът присъства на митинг в защита на осъдените и заяви, че те не са имали за цел смъртта на Чората.

"Убеден съм, че следващата инстанция (съдебна – б.р.) ще подходи много по-задълбочено, за да има действително едно справедливо решение на този казус", каза тогава Цветанов.

По думите на Куцкова във вторник българският съд се стреми да бъде максимално обективен, а магистратите имат ясна представа за трудностите, които полицаите срещат в работата си. Съдиите подкрепят полицейските искания за по-добри условия на труд, но също така при провинения те трябва да бъдат наказвани с цялата тежест на закона, добави Куцкова.

Преди ден с декларация Съюзът на съдиите подкрепи въвеждането на по-строги санкции при посегателство срещу полицаи, за каквито настояват служителите на реда, но отхвърли опитите за натиск върху съдебната власт от страна на управляващите във вземането на съдебни решения.

Куцкова обясни, че в Наказателния кодекс и в момента има тежки текстове, които се отнасят до случаите на престъпни действия срещу полицаи.

Предложението на Съюза на съдиите е да се направи анализ на всички дела срещу полицаи и на всички дела, когато те са били обект на престъпно посегателство и едва след това да се решава дали се налагат законодателни промени.

"Не бива да се бърза, а трябва добре да се обмислят подобни изменения", каза съдия Куцкова.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?