Съюзът на юристите призова Борисов да оттегли промените в съдебния закон

Организацията заплаши, че ще блокира европейски проект, ако това не се случи

Съюзът на юристите призова Борисов да оттегли промените в съдебния закон

Съюзът на юристите в България (СЮБ) призова премиера Бойко Борисов да направи нужното за оттегляне на последните "противоконституционни" предложения за промени в съдебния закон.

Преди седмица депутати от ГЕРБ и от "Обединени патриоти" внесоха в парламента законопроект, с който се забранява външното финансиране на съсловните магистратски организации, включително от европейските фондове. Прекият удар срещу Съюза на юристите обаче бе предложението за забрана за участие на съдии, прокурори и следователи в управата на различни от техните професионални сдружения. Това поставя под съмнение бъдещето на Съюза на юристите в България, който е най-старата юридическа организация в страната.

Целта е да се пресече външното финансирането за Съюза на съдиите, а Съюзът на юристите да бъде сведен до казионна организация, която не представлява магистратите.

Според СЮБ законопроектът е "антидемократичен", "дискриминационен" и "противоконституционен". Организацията казва, че той нарушава редица международни актове и договори, по които България е страна - Пакта за политически и граждански права; Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

"Внесеният законопроект буди сериозни опасения, че народните представители тласкат страната към тотално погазване на българската Конституция и международни норми, като зад несъстоятелни мотиви ограничават правата на магистратите за сдружаване, които не могат да съществуват в една правова държава. Навеждат и на мисълта, че целите са други – да се отслабят магистратските професионални организации и организациите на юристите в цялост, да се приглушат проявите им в публичното пространство", се казва в позицията на Съюза на юристите.

Сдружението на юристите допълва, че е "абсурдно" съдиите да не могат да участват в управлението на СЮБ, защото това е организация, която самите те са създали.

СЮБ заплашва, че ако проектът не бъде оттеглен, организацията ще провали проект за създаване и внедряване на система за единна идентификация на съдебните актове. Целта на системата е облекчено намиране и запознаване със съответната практика.

"Висшият съдебен съвет е определен за национален координатор на тази система, но същият преди 2 години отказа участие в проект за разработка и внедряване на системата, поради липса на средства за съфинансиране. През тази година със съгласието и съдействието на ВСС, СЮБ и АПИС Европа, кандидатстваха и спечелиха подобен проект по програма "Правосъдие" на Европейската комисия с 20% съфинансиране със собствени средства", напомня СЮБ. Продуктът от този проект ще бъде безвъзмездно предоставен на ВСС и българските съдилища. Предстои в близките дни да се подпише договор и да започне изпълнението му.

Съюзът на юристите казва, че при това отношение към неправителствения сектор и специално към тяхната организация, те няма да подпишат договора за изпълнение на спечеления проект. Това ще провали и проекта. Системата вече е внедрена или се внедрява в общо 20 държави от ЕС.

"Ако някой в държавата с промяната на Закона за съдебната власт търси конфронтация, това не е Съюзът на юристите в България", се казва в позицията.

До момента редица големи неправителствени организации, включително Съюзът на съдиите в България, призоваха за оттегляне на промените в съдебния закон.

Съюзът на юристите в България е сдружение с над 90-годишна история. Създаден е през 1925 г. от Сдружението на българските съдии и от Съюза на българските адвокати. СЮБ има над 3500 индивидуални членове и 21 колективни члена. Сред тях са Висшия адвокатски съвет, Камарата на нотариусите, Камарата на частните съдебни изпълнители, Асоциацията на държавните съдебни изпълнители, Институт за държавата и правото при БАН, Асоциацията на съдиите по вписванията, Съюз на съдиите в България и Българска съдийска асоциация;

Асоциация на прокурорите, Камарата на следователите и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България