Съюзническите сили проучват химически завод в Ирак

Съюзниците откриха в неделя голям обект, за който предполагат, че е завод за химическо оръжие близо до иракския град Наджаф. Това е потвърдил пред Фокснюз висш представител на Пентагона.

Съюзническите сили държат двама иракски генерали, които са казали, че отговарят за обекта. Висши американски военни са казали, че двамата офицери са им предоставили "добра информация", която може да се окаже решаваща за разкриването и премахването на иракската програма за производство на оръжия за масово унищожение.

Американското Централно командване потвърди, че се проучват няколко обекта, които представляват интерес, но все още е рано да се каже дали заводът в Наджаф е за химическо оръжие.

Съюзническите сили срещат силен отпор от иракската армия в тяхното настъпление към Багдад, предават световните агенции.

Свален е хеликоптер Апачи

Тежки сражения се водиха около три часа в град Карбала, на около 80 км южно от столицата. Американските сили използваха бойни хеликоптери срещу дивизия на Републиканската гвардия.

Висши американски военни съобщиха, че хеликоптер Апачи е свален, съобщи Фокснюз тази сутрин, но все още няма подробности.

Американските и британските сили срещат силна съпротива около другите южни градове - Насирия и Басра. На север - в градовете Мосул и Киркук - съюзниците предприеха въздушни атаки.

В понеделник сутринта в Багдад отново беше обявена въздушна тревога, след нощ на тежки бомбардировки.

Днес беше съобщено също, че американска ракета е улучила сирийски автобус близо до иракската граница, съобщи АП. Според агенцията в инцидента са убити петима души. Други десет са ранени.

Коалиционните сили продължават настъплението към Багдад, след тежките боеве в неделя. Седем американски морски пехотинци загинаха в Насирия вчера, други пет бяха пленени от иракската армия и показани по иракската телевизия.

Двама британски войници също липсват, според британското министерство на отбраната.

25 американски войници са били ранени в сраженията за Насирия. Американското военно командване потвърди също, че конвой от шест камиона с доставки е попаднал на засада край Насирия и около 12 американци са в неизвестност.

Кореспондентът на Би Би Си, който е американските морски пехотинци в Насирия, казва, че американците са били изненадани от съпротивата.

Иракската телевизия показа труповете на няколко загинали американски войници и разрушените им машини, както и интервюта с пет пленени войници, оцелели при засадата. Сред тях има една жена. Кадрите бяха излъчени по света от арабския телевизионен канал Ал Джазира.

Това предизвика остра реакция от страна на САЩ.

Иракският външен министър Наджи Сабри каза пред Би Би Си, че Ирак няма да навреди на военнопленниците.

Иракчаните казват, че са убили 25 американци и са разрушили 30 така и бронетранспортьори в южен Ирак. Иракските загуби както в Насирия, така и на другите фортове, засега не са оповестени официално от иракските власти.

По данни на съюзническите сили от началото на войната досега са задържани около 2 хиляди иракски военнопленници, някои са се предали доброволно.

Боевете за южното иракско пристанище Ум Каср бяха подновени в неделя. Там американските сили срещнаха съпротива от голяма група иракски войници, за някои от които се смята, че са от елитната Иракска републиканска гвардия.

Американските специални части са открили важни документи

Междувременно американците разследват обект, за който се смята, че е химически завод, на около 160 км от Багдад, близо до град Наджаф.

Американският военен говорител на Централното командване в Катар каза само:"Идентифицирахме потенциални обекти, които представляват интерес за нас и ги изучаваме".

Вестник Йерусалим пост помести в неделя статия от журналист, който придружава американската първа бригада от Трета сухопътна дивизия, която е завзела завода.

Химическият завод е представен като комплекс от 100 акра, заобиколен с електрическа ограда. Обектът е бил видимо маскиран, за да не бъде забелязан при правенето на сателитни снимки.

На пресконференция в Катар вчера ген. лейтенант Джон Абизаид от Централното командване на САЩ отказа коментар за завода. Той каза само, че висши иракски офицери са били разпитвани за химически оръжия.

Американските сили проучват и други обекти и документи, но все още се въздържат от заключения за намерени оръжия за масово унищожение.

Ген. Ричард Майерс каза, че американските специални части са намерили документи в западен Ирак, от които също могат да се намерят данни за химически или биологични оръжия.

Той обясни, че командосите са намерили документи и амуниции след сраженията в събота. Откритото може да спаси хиляди човешки живота, ако успеем да разберем какво точно и къде съхраняват иракчаните, обясни ген. Майерс.

Оръжейните инспектори на ООН посетиха химическия завод в Наджаф по -рано тази година, но докладваха, че не са открили нищо важно.

Очаквайте подробности за развитието на военните действия

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?