Съюзническите войски влязоха в Басра и Ан Насиря

Хиляди иракски войници и високопоставени командири са се предали през последните часове, съобщават британски и американски военни източници.

Съюзническите сили са поели контрола над ключове нефтени полета в Южен Ирак.

Едновременно с това на отделни места части на иракската армия продължават съпротивата.

В сутрешните часове в Багдад бяха чути отделни експлозии, след като през нощта градът беше подложен на най-силния досега ракетен и бомбен удар.

Общо над иракската столица са се изсипали над 1000 крилати ракети и бомби с прецизно насочване, съобщават военни говорители на коалицията.

Според иракските власти при бомбардировките в нощта на петък срещу събота са загинали 3-ма цивилни, а над 200 са били ранени.

Съюзническите сили понесоха втора трагична загуба, след като два хеликоптера на кралските ВМС се сблъскаха днес във въздуха над Персийския залив. При инцидента, които не е свързан с противникови действия, загинаха 6-тима британски и 1 американски военнослужещ.

Американски и британски войски влязоха в Басра и Ан Насирия

Войските от антииракската коалиция превзеха южния иракски град Ан Насирия, разположен на около 320 километра югоизточно от иракската столица, предаде Ройтерс.

"Ан Насирия падна", заяви Стюарт Ъптън, говорител на щаба на американското централно командване в Катар. Той обаче не даде повече подробности.

Би Би Си съобщава, че американските морски пехотинци, които се движат към Багдад, са срещнали незначителна съпротива. Влизайки в стратегическия град Ан Насирия, който контролира преминаването на река Ефрат, съюзническите части завзеха два моста и излязоха на пътя към Багдад.

Кореспондентът на Ройтерс Андрю Грей, който пътува заедно с Трета американска мотострелкова дивизия и се намира в близост до превзетия град, каза, че все още се чуват експлозии в района.

Американски и британски части са превзели летището на Басра. Кореспондентът на Би Би Си, който се придвижва с британските войски съобщава от района, че съпротивата е слаба, а стотици иракски младежи дори аплодират преминаващите части.

По-рано американски военен говорител съобщи за "голяма битка" по пътя към Басра.

Около 8000 британски войници със 120 танка и 45 бронетранспортьори се присъединиха към американските сили край Басра. Сред частите, които се придвижиха от Кувейт към главния град на Южен Ирак, са елитните "Пустинни плъхове" от 7 бронетанкова дивизия и парашутистите от 16 въздушна щурмова бригада.

Капитан Андрю Бъргън от морската пехота на САЩ заяви, американските морски пехотинци не се опитват да превземат Басра, понеже целят да избегнат уличните боеве. Кореспондентът на Би Би Си в главното американско командване в Катар съобщава, че съюзниците най-вероятно ще се задоволят само да блокират Басра и ще се насочат бързо към Багдад.

Иракската армия продължава и тази сутрин съпротивата в отделни гнезда в пристанищния град Ум Каср. Вчера беше съобщено, че американски войски са го превзели, но кореспондентът на Би Би Си уточни тази сутрин, че съюзниците имат пълен контрол само над новото пристанище, а боевете в района на старото пристанище продължават.

Съюзниците контролират нефтените полета в Южен Ирак

Практически всички нефтени и газови инсталации в Южен Ирак са под контрол на съюзническите сили, съобщи шефа на британския генщаб адмирал Майкъл Бойс.

Девет нефтени кладенеца горят, но скоро ще бъдат загасени, каза още той. Адмирал Бойс съобщи, че командващият и заместник-командващият на 51 иракска дивизия, заедно с около 1500 от войниците си се предадоха тази нощ на съюзните.

Петролните кладенци в Южен Ирак се контролират от коалиционните сили и според първоначалните оценки щетите от вчерашните пожари изглеждат минимални. Това съобщиха австралийски военни източници, цитирани от АФП.

Командващият австралийския контингент генерал Питър Косгроув посочи, че поемането на контрола върху петролните полета позволява да бъде предотвратена екологичната катастрофа, в случай че иракчаните отново решат да подпалят петролните кладенци.

Петролните полета в Южен Ирак са под контрола на коалиционните сили, а констатираните щети от пожарите са минимални, посочи генералът пред журналисти.

Две британски хеликоптера катастрофираха

Великобритания понесе втора трагична загуба в ранните сутрешни часове на събота, след като два хеликоптера на кралските ВМС се сблъскаха във въздуха над Персийския залив, предаде Ройтерс.

Седемте членове на екипажа, сред които и един американец, са загинали.

Вчера при друга катастрофа на американски хеликоптер в Кувейт загинаха осем британски и четирима американски войници, припомня агенцията.

По думите на капитан Алан Маси пилотите на хеликоптерите са били изключителни професионалисти, които извършвали много важни мисии. Маси уточни, че единият хеликоптер тъкмо излитал от самолетоносача, а другият бил в последен етап на приземяване, когато се сблъскали.

С това загиналите британски войници от началото на войната в Ирак стават 14. Нито един от тях не е загинал от вражески огън.

Двете катастрофи със сигурност ще хвърлят сянка върху днешното заседание на военния кабинет на Тони Блеър, на което трябва да бъде обсъден напредъка във военните действия.

Бомбардировките над Багдад продължават и през деня

Нови експлозии разтърсиха Багдад днес при поредицата от дневни въздушни атаки, съобщава Ройтерс. От различни райони на града се издигат облаци дим.

Иракската противовъздушна отбрана, която действаше активно по време на снощните въздушни и ракетни удари срещу централната част на столицата, днес е пасивна.

Първата следобедна атака започна с бомбардиране на багдадски предградия и постепенно ударите приближиха към центъра на града. Едно от попаденията вероятно е в източния район Ад Дура, където се намират електростанция и рафинерия. В столицата се чуват силни детонации, използвани са били ракети и бомбардировачи Б-52.

През изтеклата нощ Багдад беше ударен със стотици крилати ракети и бомби с прецизно насочване, които разрушиха правителствени сгради.

Иракските власти твърдят, че над 200 цивилни са били ранени при нощните удари.

Иракската телевизия излъчи миналата нощ заседание на иракския лидер Саддам Хюсеин с по-малкия му син Кусай, министъра на отбраната Султан Хашим Ахмад и ръководители на иракската армия, предаде арабското електронно издание Мухийт.

С появата си Саддам явно иска да опровергае американските твърдения, че е ранен или убит при въздушна атака срещу президентски дворци в Багдад, отбелязва изданието.

Американската телевизия Ей Би Си съобщава, че още при първата американска атака срещу Багдад са били убити трима от ключовите ръководители на иракския режим- Иззат Ибрахим Дури, заместник-председател на Революционния команден съвет на управляващата партия Баас, Таха Ясин Рамадан, вицепрезидент, и генерал Али Хасан ал-Маджид, братовчед на президента Саддам Хюсеин и един от най-влиятелните членове на РКС.

Според Ей Би Си, която се позовава на данни на ЦРУ, съмнително е и отсъствието на по-големия син на Саддам Хюсеин, Удай, от заседанието на иракски ръководители, излъчено по телевизията тази нощ. В момента разузнаването се опитва да установи дали Удай може да е бил убит или ранен при първата атака.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?