Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съюзническите войски затягат обръча около Багдад

0 коментара

Американското военно командване планира да създаде кордон около Багдад и да превземе града на части, предаде ИТАР-ТАСС. Според представители на Пентагона военните искат да използват река Тигър, която разделя града на две части, и някои широки магистрали за разделянето на иракската столица на сектори, които ще бъдат превземани един след друг и прочиствани от иракски войници.

Американските сили няма да спират жителите на иракската столица, които желаят да напуснат града. Представителите на Пентагона посочиха, че няма да бъдат вземани специални мерки за настаняване на населението в околностите на града, тъй като струпването на голям брой бежанци около Багдад може да доведе до сериозни хуманитарни проблеми.

Целта на вчерашната първа операция на американските сухопътни сили в Багдад е била да се изпробва иракската реакция, като бъдещите нападения ще бъдат насочени към специфични цели, предаде Би Би Си, позовавайки се на представители на коалицията. Ръководените от САЩ войски са се насочили също към цел в Тикрит, родния град на президента Саддам Хюсеин.

Американските сили контролират всички пътища, водещи към и от Багдад, заяви днес полковник Уил Гримзли, командващ Първа бригада на Трета пехотна дивизия. Според кореспондент на Ройтерс, който се запознал с американските военни карти, единственият главен път, който още не бил обезопасен, е автомагистрала 2, водеща на север към богатия на петрол град Киркук.

По думите на полковник Гримзли Първа бригада контролирала международното летище западно от Багдад, Втора бригада контролирала подстъпите южно от столицата, Трета бригада отговаряла за северозападното направление, а американските морски пехотинци били на североизток.

Ожесточени артилерийски престрелки се чували тази вечер откъм южните предградия на Багдад, съобщи кореспондент на АФП от центъра на иракската столица. Според журналиста, в центъра на Багдад се дочували ясно откоси на картечници и експлозии на снаряди, които започнали към 18,40 часа местно време и продължили близо час.

Американски морски пехотинци водят боеве за контрола върху мост над река Тигър в югоизточно предградие на Багдад, съобщи кореспондент на Ройтерс. Според него пехотинците, подкрепени от артилерия, танкове и хеликоптери, обстрелвали иракските сили, заели позиции по брега на реката. Мостът, за който се води битката, е един от двата главни моста над Тигър в югоизточната част на Багдад.

Американските сили са унищожили по-голямата част от иракската Републиканска гвардия

Американските сили са унищожили по-голямата част от шестте от общо осем дивизии на иракската Републиканска гвардия, които отбраняват режима на Саддам Хюсеин, заяви днес за АФП офицер от американското разузнаване.

Джон Алтман от Първа бригада на Трета пехотна дивизия изтъкна, че в резултат на американското настъпление елитната Републиканска гвардия е сведена до три бригади и един батальон. Единствено бронираната дивизия Хамураби разполага все още с две боеспособни бригади, добави той.

Според Алтман дивизиите Медина и Багдад били разгромени, дивизия Навуходоносор била унищожена до голяма степен, а от Ан Нида е останал само един батальон. Републиканската гвардия, която наброява 60 000 души, се смята за ядрото на иракските въоръжени сили с най-добре обучени, екипирани и мотивирани бойци, припомня АФП.

Иракските власти отричат наличието на настъпление към Багдад

От своя страна иракските власти продължават да опровергават твърденията на коалицията за настъпление, включително и навлизането вчера през деня на колона американски танкове в Багдад.

През последното денонощие иракските сили са унищожили или повредили край багдадското летище около 16 танка и ликвидираха близо 50 войници на САЩ. Това заяви на пресконференция министърът на информацията на Ирак Мохамед ас Сахаф, цитиран от световните агенции.

Освен това иракските войски са свалили южно от Багдад два американски хеликоптера Апачи, а в битки из централната и южната част от страната са унищожили и други танкове.

Противовъздушната отбрана в състава на иракската републиканска гвардия е свалила над международното летище на Багдад американски хеликоптер тип Кобра, цитира ИТАР-ТАСС иракски сателитен телевизионен канал. Всички на борда на вертолета са загинали според съобщението, в което не се посочват други подробности.

В щаб-квартирата на американското централно командване в Катар американският генерал Ринюърт заяви, че сега силите на коалицията могат да навлизат във всеки район на Багдад по всяко време. По думите му навлизането в Багдад вчера от превзетото международно летище в покрайнините на града е важно послание в тази насока.

Според представители на коалицията около 1 000 иракчани са били убити вчера, докато американските части се придвижвали от покрайнините на града. Но западни журналисти, включително екипи на Би Би Си, обходили по-късно града, не са открили присъствие на американски сили.

Японската телевизия излъчи запис на американската телевизионна компания Фокс, датиран от събота сутринта, на който американски сухопътни сили и бронирани машини се придвижват от покрайнините на Багдад, предаде ИТАР-ТАСС от Токио.

По пътя си те унищожават иракски военни камиони, артилерийски оръдия и друга техника. На шосето, по което се движи колоната, стоят с вдигнати ръце и без оръжие иракски военнослужещи.

Над 7 000 американски войници са разположени на летището в Багдад

Съединените щати са разположили 7 000 военнослужещи на летище Багдад и предприемат бързи действия за установявана на малко военно селище там, предаде Ройтерс.

Полковник Джон Пийбоди, командир на Инженерната бригада на Трета пехотна дивизия, съобщи, че американските военнослужещи се намират вече на летището.

По-рано американски военни представители заявиха, че инженерна част ще се разположи на летището,завзето от американците в петък, за да разчисти разрушенията, да ремонтира и да подготви пистата.

Продължават въздушните удари върху иракската столица

Тази нощ Багдад отново стана обект на почти непрекъснати съюзнически въздушни удари. Свидетели съобщиха и за артилерийска канонада в югозападните предградия на иракската столица.

Малко след полунощ местно време две силни експлозии разтърсиха центъра на града. Тази сутрин имаше още един мощен взрив, предаде Ройтерс. Съюзническата авиация нанесе масирани въздушни удари и по иракски позиции в Северен Ирак.

Катарският телевизионен канал Ал Джазира предаде, че около 600 арабски доброволци са загинали в град Ал Кут при бомбардировки на съюзниците. В Кербела продължават ожесточените сражения между американските сили и отрядите на военизираните милиции Федаините на Саддам.

През първите 15 дни съюзниците са дали 106 жертви

По данни на Пентагона за първите 15 дни на операцията американските сили са дали 79 жертви, а техните британски съюзници - 27. Вчера бяха идентифицирани тленните останки на деветима американски военнослужещи, открити при американска спасителна операция в болница в Насирия.

Иракската телевизия излъчи запис на среща на иракския президент Саддам Хюсеин с негови съветници и военни командири, предаде Ройтерс. Президентът, облечен във военна униформа и усмихнат, бе показан седнал до голяма маса в стая без прозорци заедно със синовете си Удай и Кусай.

Според иракската телевизия записът е направен вчера. С напредването на американските сили към Багдад телевизионните изяви на иракския президент зачестиха, отбелязва Ройтерс. През последните дни той бе показан на заседание на правителството и на посещение в жилищни райони на иракската столица.

Иракският президент Саддам Хюсеин призова днес иракските бойци да се присъединят към която и да било част от иракските въоръжени сили, ако не успеят да се включат в частта, към която се числят.

В послание, прочетено от говорител по иракската телевизия, Саддам прикани бойците, които нямат възможност по някаква причина да се включат в собствената си военна част, да се присъединят към най-близкото бойно подразделение.

Вчера в послание, прочетено по иракската телевизия от министъра на информацията Мохамед ас Сахаф, президентът Саддам Хюсеин призова иракчаните "да засилят атаките си извън Багдад", за да намалят натиска върху столицата.

Контранастъпление на иракските сили край Мосул

Иракските сили са преминали вчера в контранастъпление на изток от град Мосул, в Северен Ирак, предаде ИТАР-ТАСС. Според катарския телевизионен канал Ал Джазира подразделения на иракската армия заемат изоставени от тях позиции, които през последните дни преминаха под контрола на кюрдските партизани.

Телевизията съобщи още, че около 600 арабски доброволци са загинали, а стотици са ранени в района на град Ал Кут, на югоизток от Багдад, след като съюзническата авиация бомбардирала техен лагер край града в продължение на 15 часа.

По официални данни на Багдад над шест хиляди доброволци се сражават на страната на иракските сили. Кюрдски партизани обявиха, че са превзели вчера град Домиз, в Северен Ирак, съобщи Ройтерс.

Военен представител на Демократичната партия на Кюрдистан заяви, че градът, в който има иракска военна база, е бил превзет след престрелка с иракските сили. По думите му кюрдските бойци не са дали жертви.

Тленните останки, открити от британски войници в Южен Ирак, са на ирански войници, загинали в ирано-иракската война 1980-88 г. Това съобщи телевизия Ал Джазира, цитирана от Ройтерс.

Телевизията цитира неназован иракски представител в Басра, според когото останките трябвало да бъдат предадени на Техеран, но началото на военната операция попречило на иракските власти да върнат телата на загиналите войници на семействата им.

Макар ирано-иракската война да приключи преди 15 години, двете страни продължават да си разменят телата на убити военнослужещи, както и военнопленници, отбелязва Ройтерс. Преди това бе съобщено, че британски войници са открили кутии със стотици човешки останки в склад близо до Аз Зубаир.

Според британската журналистка Ванеса Алън някои от лицата били изгорени, обезобразени или с ужасни рани. Засега не е ясно кога точно е настъпила смъртта им, но според първоначалните данни това е станало преди години. Британските войници са намерили също албум със снимки на убитите. Снимките показвали, че някои от тях са застреляни в главата.

Британски танкове стигнаха до центъра на Басра

Британски танкове стигнаха до центъра на Басра, втория по големина ираски град, който британски и американски войски обкръжиха преди около две седмици, предаде Ройтерс. Кореспондентката на агенцията се позова на британски офицер, пожелал анонимност, както и на иракски цивилни, напускащи града, които казали, че видели танковете на главната улица Багдад в Басра.

По думите им там имало десетина танка, които срещнали слаба съпротива от полувоенните формирования на федаините, верни на президента Саддам Хюсеин.

Кралските морски пехотинци започнаха днес втора голяма офанзива в югозападните предградия на южния иракски град Басра, съобщи британската агенция Прес Асосиейшън.

Британските командоси предприеха офанзивата след продължителна артилерийска подготовка към 15,30 часа местно време. Според ПА командосите от Трета бригада напредвали днес следобед към центъра на Басра, втория по големина град в Ирак, подкрепяни от морските пехотинци и от артилерийска стрелба със самонасочващи се оръдия АС90 и танкове Чаланджър 2.

В Ас Сайлия говорител на американското централно командване съобщи, че в Басра са били открити телата на бодигардовете на генерал Али Хасан ал Маджид, чийто дом бе бомбардиран вчера от американската авиация. Генералът е по-известен като "Химическия Али" заради ключовата му роля при химическата атака срещу кюрдския град Халабджа през 1988 година. Той командва южния военен окръг в Ирак и е братовчед и близък съратник на иракския президент.

10-12 души убити от американски "приятелски огън"

Американски самолет бомбардира днес американски специални части и цивилни кюрди, пътуващи в конвой в северен Ирак, при което от "приятелския огън" загинаха най-малко 10 - 12 от тях, предаде Ройтерс, позовавайки се на кореспондент на Би Би Си, станал очевидец на инцидента.

"Преброих 10 - 12 тела... убити американци", каза пред телевизия Би Би Си журналистът Джон Симпсън. Той каза, че сред ранените имало високопоставен кюрдски политик.

Симпсън уточни, че бомбата била хвърлена от американския самолет на около 4 м от мястото, където той самият стоял. По-рано Ройтерс съобщи, че при иракска засада срещу американски военен конвой северозападно от Багдад днес е бил убит един американски войник и друг е бил ранен.

Възможно е американски бойни самолети да са отговорни за днешната атака срещу конвой от американски специални части и кюрди в Северен Ирак, се казва в комюнике на американското командване на авиобаза Принц Султан в Саудитска Арабия, цитирано от АФП.

Според комюникето инцидентът е станал на около 50 километра от град Мосул в Северен Ирак. Самолети на коалицията изпълняваха задачи, свързани с подкрепа на войските от близко разстояние, действайки в координация със сухопътните сили, се посочва в комюникето. Обстоятелствата на инцидента се разследват, но засега са неясни, добавят командирите на авиобазата.

Според болнични източници в Ербил, цитирани от АФП, читирима американски войници са били убити при нападението. Дванайсет кюрдски бойци са убити и 44 - ранени при бомбардировката, заяви високопоставен представител на кюрдската страна. Сериозно бил ранен Уаджи Барзани - по-малкият брат на шефа на Кюрдската демократическа партия Масуд Барзани.

Посланикът на Русия в Ирак е напуснал Багдад и се придвижва към Сирия

Посланикът на Русия в Ирак Владимир Титоренко с група служители в мисията напусна тази сутрин Багдад и пътува към иракско-сирийската граница. Очаква се още днес дипломатите да пристигнат в Москва, цитира ИТАР-ТАСС информиран източник.

В руското посолство в Багдад остават да работят общо 12 души дипломати и технически персонал, добавя агенцията. Посланикът на Русия в Ирак напуска Багдад, съобщи вчера пред журналисти говорителят на външното ведомство в Москва Александър Яковенко, без да уточнява дата.

Според говорителя решението за намаляване до минимално необходимия брой състава на руското посолство в Багдад цели да гарантира сигурността на дипломатическите сътрудници.

Посланикът на Русия в Ирак Владимир Титоренко не е пострадал при днешния обстрел на автомобили на мисията, сочат предварителни данни, цитирани от Газета.Ру. Автомобилната колона, с която Титоренко и дипломати от посолството потеглиха днес сутринта към иракско-сирийската граница, бе нападната при излизане от Багдад. Има ранени, съобщиха по-рано агенциите.

В руското външно министерство спешно бяха извикани посланиците на САЩ и Ирак. Руската страна настоя пред тях да се гарантира сигурността на руските граждани, да се разследва инцидентът и да се накажат виновниците.

Електронният в. Утро прави предположението, че става дума за нападение от иракски мародери. В района, където се е движела руската автомобилна колона, няма войски на коалицията, добавя изданието.

Ръководените от САЩ сили не са отговорни за нападението срещу руския дипломатически конвой в Ирак, при което няколко души бяха ранени, предадоха световните агенции.

Според комюнике на главното командване в Катар при нападението конвоят се е намирал на територия, която е под контрола на иракски сили, а не на американски или британски части.

Температурите в Ирак се покачват

Палещото слънце и изнурителната жега започват да мъчат войниците от антииракската коалиция. "Когато от тялото ти започва да излиза пара, значи нещо не е както трябва", казал днес за Ройтерс американски войник. В някои пустинни райони на Ирак температурите вече достигат 38-40 градуса, а е едва първата седмица на април.

Както съобщава катарската телевизия Ал Джазира, британските и американките войници употребяват огромно количество вода, оплакват се от главоболие, световъртеж, задух и обща слабост. В следващите месеци ще става още по-горещо; през лятото температурите в Ирак достигат 60 градуса по Целзий.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.