Съюзничка на Юшченко обявена за издирване по заповед на Москва

Един от лидерите на украинската опозиция Юлия Тимошенко е обявена за международно издирване по заповед за арест, издадена в Москва. Информация за това е поместена в сайта на Интерпол.

Най-близката помощничка на опозиционния кандидат - президент Виктор Ющенко е обвинена в измама във връзка с дейността ѝ като шеф на "Единни енергетични системи на Украйна". Тимошенко, която е издирвана от руската Генерална прокуратура, не се е явила на разпит в Русия.

Нейни сътрудници са нарекли случилото се руска провокация и "специална операция" на Владимир Путин и Леонид Кучма във връзка с подкрепата на Тимошенко за Юшченко.

Говорителят на Генералната прокуратура на Украйна Сергей Руденко заяви, че Тимошенко не може да бъде задържана от никого на територията на страната, тъй като се ползва с депутатски имунитет и че молбата за международното ѝ издирване произтича изцяло от Москва.

Междувременно украинската Генерална прокуратура предупреди официално Юшченко да бъде по-сдържан в изказванията си на тема взимане на властта, съобщи ИТАР-ТАСС. В интервю за британския вестник Сънди телеграф Юшченко заявява, че ако старият режим се опита да се намеси по някакъв начин и не се подчини на волята на народа, опозицията ще вземе властта със сила.

Конфликтът за промени в избирателния закон и ЦИК остават

Отиващият си украински президент Кучма предложи във вторник парламентът да прекрати пълномощията на Централната избирателна комисия (ЦИК), отговорна за фалшификацията на президентските избори в страната.

Смяната на ЦИК, както и промяната в избирателния закон стават по настояване на опозицията преди насроченото за 26 декември повторение на втория тур от президентските избори, след като съдът обяви редовния вот за невалиден.

Кучма обаче е отказал да подпише указ за оставка на правителството на Виктор Янукович, което опозицията обвинява за фалшификацията на изборите в полза на самия Янукович, който се кандидатира за президент срещу Юшченко.

Според източник, близък до преговорите и цитиран от ИТАР-ТАСС, Кучма е отказал да удовлетвори предложението на опозицията да уволни правителството, а тя в замяна да се съгласи да бъдат гласувани в пакет политическите реформи, промените в ЦИК и промените в закона за изборите на президент, които да сведат до минимум възможностите за фалшифициране на резултатите.

Кучма е заявил, че ще освободи Янукович от функциите му в периода на предизборната кампания и ще назначи за и.д. премиер вицепремиера Николай Азаров.

Кучма държи опозицията виновна за неуспеха на проведените в понеделник трети кръг разговори около кръгла маса с участието на европейски и руски посредници, се казва в публикувано във вторник комюнике на президенството, предаде Франс прес.

Според Кучма, отправяйки допълнително искане за разпускане на правителството, опозицията е нарушила сключено между парламентарни представители споразумение, което е предвиждало Великата рада да приеме във вторник няколко необходими за преодоляването на кризата документи.

Първоначално бе предвидено депутатите да одобрят с едно гласуване проект за конституционна реформа, промени в избирателния закон и за борба с изборните фалшификации, и да изберат нов състав на ЦИК. От своя страна Кучма трябваше веднага да обнародва приетите документи, да подпише оставката на правителството и да разпусне ЦИК.

Опозиционният блок Нова Украйна, начело с кандидат-президента Виктор Юшченко, обаче отказва да подкрепи конституционната реформа, предвиждаща орязване правомощията на бъдещия президент, преди да бъде подписана оставката на кабинета на Янукович. Кучма настоява за обратна последователност на двата акта.

Участието на руски съветници в кампанията на Янукович било вредно

Участието на руски съветници в кампанията на Виктор Янукович бе вредно, заяви във вторник пред радио "Ехото на Москва" ръководителят на предизборната кампания на проруския кандидат-президент в Украйна Тарас Чорновил, предаде Франс прес. Чорновил изключи възможността за изпращане на руски специалисти в Украйна за предстоящото на 26 декември прегласуване на втория тур.

Политическият съветник на Кремъл Глеб Павловски, който подпомага руските ръководители от 1999 г. насам, призна тази седмица, че по молба на Кремъл е отишъл в Киев по време на анулирания втори тур, за да помогне на кандидата на управляващите, припомня Франс прес.

Чорновил заяви по-рано днес, че Янукович вече не е кандидат на управляващите и че президентът Леонид Кучма е готов да подкрепи опозиционния кандидат Виктор Юшченко.

Вишеградската група предлага на Киев да се предложи бъдеще в ЕС

Във вторник четири от новите членове на Европейския съюз обещаха да използват влиянието си, за да получат подкрепата на съюза за една демократична Украйна и намекнаха, че на Киев трябва да бъде предложено бъдеще в Европа, предаде Франс прес.

Полският външен министър Влоджимеж Чимошевич заяви, че Полша и партньорите ѝ от Вишеградската група - Унгария, Словакия и Чехия са на мнение, че една демократична Украйна, която е готова на големи реформи, трябва да получи дългосрочна европейска перспектива.

Външните министри на четирите държави обещаха, че ще споделят с Украйна целия си опит, придобит по време на прехода от комунизъм към демокрация, довел до членството им в ЕС.

След среща в Краков, която беше посветена основно на ситуацията в Украйна, Вишеградската група съобщи, че ще изпрати 120 наблюдатели на насроченото на 26 декември прегласуване на втория тур на президентските избори. Всяка от четири страни от групата ще може да изпрати и допълнителен брой наблюдатели.

В обща декларация четиримата първи дипломати изразиха увереността си, че прегласуването на втория тур ще отговаря на нормите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

По-рано същия ден българският външен министър Соломон Паси съобщи, че присъстващите на срещата на ОССЕ в София външни министри са насърчили страните членки да предоставят на организацията цялата необходима подкрепа за предстоящото гласуване в Украйна.

Чимошевич подчерта, че страната му, която посредничи за уреждане на кризата в Украйна, не иска да влиза в конфронтация с Москва, а само да помогне за организирането на честни избори. "Смятам, че без чуждо посредничество страните в конфликта изобщо нямаше да водят преговори", изтъкна той.

Русия и САЩ се сблъскаха за Украйна

Русия и САЩ се спречкаха на завършилата в София годишна министерска среща на ОССЕ за влияние в Украйна и в други бивши съветски републики, като Москва предупреди Запада да не се меси във вътрешните им работи, а Вашингтон отхвърли обвинението, предаде Ройтерс.

Асошиейтед прес цитира размяната на обвинения между държавния секретар на САЩ Колин Пауъл и руския му колега Сергей Лавров.

Лавров обвини ОССЕ, че използва своите наблюдатели за постигане на политически амбиции в Украйна и другаде.

Пауъл отхвърли категорично руските инсинуации и подчерта, че ОССЕ се придържа строго към общоприетите принципи за зачитане на основните права и свободи, демокрацията и върховенството на закона.

По повод кризата в Украйна американският държавен секретар Колин Пауъл каза, че международната общност подкрепи демокрацията в тази страна, а демокрацията означава свободни и отворени избори.

Пауъл даде пример с Грузия, където САЩ не се интересуват да налагат влияние, а от това грузинският народ да бъде свободен и да живее в демокрация. Не искаме от тях да избират между Изтока и Запада и мисля, че същото се отнася за Украйна, Кавказ и страните от Централна Азия, каза той след срещата си със Соломон Паси.

Генералният секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис обърна внимание, че трябва да се изисква повече от наблюдателите на предстоящия трети тур на изборите в Украйна.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: