Съюзник на Берлускони заплашва да свали кабинета

Коалиционният партньор в правителството на Силвио Берлускони и лидер на популистката партия Северна лига Умберто Боси заплаши премиера Силвио Берлускони, че ще свали правителството и ще отцепи Северна Италия, ако не се постигне споразумение страната да стане федерация, предаде АФП.

Ако не се вземе решение за федарализъм, Северът ще се отцепи и ще бъде безкомпромисен към италианската държава, пише Боси в изявление, разпространено от радио Падания и в. Падания - органи на Северната лига.

"Берлускони знае, че трябва да направи реформи, а останалите (партии в коалицията) знаят, че без реформи трябва да си ходят вкъщи. Те се страхуват от избори, ако Лигата не е с тях", посочва Боси.

Преди време той получи гаранции от страна на Берлускони, че през декември парламентът ще започне да обсъжда законопроект за по-голяма автономия на регионите в областта на здравеопазването, образованието и обществения ред. През последните месеци Боси неколкократно заплаши да напусне управляващата коалиция. Той се съгласи да отложи решението си до януари, за да не се допуска криза по време на италианското председателство на Европейския съюз.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?