Съюзник на грузинския премиер милиардер избран за президент

Маргвелашвили ликува с дъщеря си

Убедителна победа в проведените в неделя президентски избори в Грузия постигна кандидатът на управляващата партия "Грузинска мечта" Георги Маргвелашвили, който е съюзник на премиера милиардер на страната Бидзина Иванишвили, предаде Ройтерс. Според резултатите от екзит пола за него са гласували 66.7 процента от избирателите.

 

Сега се очаква решението на Иванишвили дали ще се оттегли от премиерския пост, каквито намерения бе обявил по-рано.

 

Второ място зае Давид Бакрадзе от партията Единно национално движение на сегашния държавен глада Михаил Саакашвили, който се оттегля след два мандата. Бакрадзе е бил подкрепен от 22.2 процента от грузинците, трети остава бившият председател на парламента Нино Бурджанадзе, който обаче е събрал 7.7 на сто от това. Общо в надпреварата участваха 21 претенденти. Избирателната активност в страната е била 39 на сто.

 

Баркадзе вече е поздравил Маргвелашвили с победата и коментира, че надали преброяването на Централната избирателна комисия ще промени нещо.

 

В същото време партията на Саакашвили обвинява управляващите във фалшифициране на резултатите от гласуването.

 

Според Ройтерс обаче резултатът от вота надали ще доведе до края на политическата несигурност в бившата съветска република.

 

"Грузия ще мине през турболентен период", заяви Саакашвили пред журналисти след като гласува в столицата Тбилиси. Той очерта редица проблеми пред бъдещия държавен глава в сферата на правото и сигурността, както и икономиката, но добави, че "ние изминахме дълъг път в последните десет години, за да поставим Грузия на световната карта като успешна, модернизираща се и бързоразвиваща се европейска държава". "Това е нашето наследство", заяви той.

 

Саакашвили коментира още, че след като изтече мандатът му, възнамерява "за известно време да си почине от политиката и да събере сили", съобщи ИТАР-ТАСС.

 

"Не съм уморен, но съм емоционално пренатоварен", заяви Саакашвили пред журналисти в дома си.

 

Според предишни негови изявления той смята да се занимава с развиване на системата на политическото образование в Грузия, да създаде президентска библиотека и да допринесе за развитието на винарството.

 

Вероятно новият президент ще встъпи в длъжност на 17 ноември.

Споделяне

Още от Свят