Съюзници на Меркел искат проверки на възрастта на непълнолетните кандидатбежанци

Съюзници на Меркел искат проверки на възрастта на непълнолетните кандидатбежанци

Баварските съюзници на германската канцлерка Ангела Меркел заявиха, че непълнолетните кандидати за убежище би трябвало да бъдат подлагани на медицински проверки за установяване на възрастта, предаде Ройтерс.

Християнсоциалният съюз (ХСС) призова в проекторезолюция непълнолетните кандидати за убежище да бъдат подлагани на задължителни проверки, когато има съмнение за тяхната възраст.

Експертът на ХСС по вътрешната политика Щефан Майер каза, че медицинските проверки в други страни на Европейския съюз като Швеция и Австрия са установили, че значителна част от предоставената от кандидатите за убежище информация е невярна.

Той заяви, че "много привилегии като доста по-комплексни грижи и забрана за депортиране са свързани със статута на непълнолетните".

Германската медицинска асоциация каза, че проверката за установяване на възрастта може да бъде неетична и неточна. "Изследването е трудно, скъпо и доста несигурно", каза ръководителят на асоциацията Франк Улрих Монтгомъри.

 

При проверката, която може да включва изследване на зъбите и костите на китките с рентген, хората са излагани на радиация. При нормални обстоятелства това е недопустимо без медицински показания, освен при разследване на престъпления, заяви той.

Дебатите за установяване на възрастта на непълнолетни кандидати за убежище без придружител се засилиха миналата седмица след смъртта на 15-годишно германско момиче, намушкано с нож. Полицията посочи като заподозрян бившия приятел на момичето, който е афганистански мигрант. Момчето казва, че е на 15, но бащата на момичето смята, че афганистанецът е по-голям.

През последните три години в Германия са регистрирани почти 70 000 непълнолетни кандидати за убежище без придружител. Критици на правителствената политика твърдят, че някои от тях може да не са непълнолетни, а да представят неверни данни за възрастта си, за да получават допълнителни помощи и защита от депортиране.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?