Съюзници на САЩ се сблъскват в Северна Сирия

Съюзници на САЩ се сблъскват в Северна Сирия

Сблъсъкът между съюзници на САЩ в Северна Сирия показва ясно, че въпреки твърденията си администрацията на президента Доналд Тръмп все още няма политическата воля и влияние да реши сирийската криза, или дори да защити интересите на Вашингтон в страната. Това пише в понеделник в. "Вашингтон пост", призовавайки правителството да подкрепи думите си с дела.

Турското нападение срещу силите на сирийските кюрди в близост до границата продължава вече втора седмица, а администрацията на Тръмп избра да подкрепи мълчаливо кампанията.

 

Това е предателство към кюрдите, които се бориха срещу "Ислямска държава" с подкрепата на САЩ и споделят американските цели и ценности, заявява известният френски писател Бернар-Анри Леви, цитиран от "Вашингтон пост". Според него както администрацията на Тръмп, така и тази на предишния президент Барак Обама са се отказали от отговорността и лидерството в Сирия, създавайки вакуум, който авторитарни сили като Турция, Иран и Русия се стремят да запълнят.

 

Тези сили видяха, че САЩ изоставиха иракските кюрди, когато иракски и ирански милиции ги нападнаха миналата година и пресметнаха, че нападение срещу сирийските кюрди днес няма да им струва нищо, продължава авторът. "Истинският интерес на Америка е да подкрепя кюрдите, защото те са верни съюзници. Ердоган не е верен съюзник", добавя Леви, който смята за скандално толерирането на турското нападение от страна на САЩ.

Други смятат, че САЩ могат да уважават турските интереси в областта на сигурността, без да изоставят кюрдите. Но дори ако екипът на Тръмп успее да намери този баланс, това няма да премахне основният недостатък на стратегията на Вашингтон в Сирия - липсата на достатъчно влияние на терена, за да реализира външнополитическата си стратегия.

Какви са алтернативите? Освен увеличаване на броя на американските войски в Сирия, което никой в САЩ не препоръчва, има няколко начина Вашингтон да засили влиянието си. На първо място, Америка не трябва изоставя обучените от нея кюрди - те може да сключат споразумения с Русия или с режима на Асад, което би довело до ужасни последствия.

 

На второ място, САЩ трябва да опитат да използват влиянието си с арабски групи, които контролират и защитават населените със сунити райони - това означава подновяване на подкрепата за умерените бунтовници, особено в Идлиб, където настъпват силите на Башар Асад и неговите съюзници. За целта в Сирийските демократични сили ще трябва да бъдат включени още арабски бойци, както и да се подкрепи местното самоуправление в районите, които не са под контрола на режима в Дамаск.

 

На трето място, администрацията на Тръмп трябва да засили натиска над Асад, Москва и Техеран, включително чрез санкции, заплаха с употреба на сили или други методи. Те трябва да бъдат убедени да спазват споразуменията за деескалация, които нарушават, и да водят добросъвестни преговори - нещо, което в момента не възнамеряват да правят, подчертава "Вашингтон пост".

Кюрдските милиция в Сирия получават помощ от чуждестранни бойци в сблъсъка си с Турция, съобщава в. "Ню Йорк таймс". Десетките бойци са с различно минало, но всички са приели кюрдски бойни имена, след като са се присъединили доброволно към Силите за защита на народа, заявявайки, че целта им е да защитят кюрдите. След като Турция обяви кюрдите, контролиращи Африн, за терористична заплаха и започна офанзива за прогонването им, някои от тези, които са се били редом с тях са обещали да ги подкрепят и срещу Турция. По такъв начин западни бойци се оказаха в конфликт със съюзник от НАТО, подчертава изданието.

Броят на чуждите бойци е неясен, но в. "Ню Йорк таймс" цитира говорител на силите за отбрана на Африн, според който в техните редици има 150 чужденци, които "смятат, че имат дълг към нас". Всички чуждестранни бойци, които оцелеят във войната, може да бъдат изправени пред съда, ако решат да се върнат у дома си, отбелязва американското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят