Съюзници на Тръмп натискали за смени в "Нафтогаз"

Съюзници на Тръмп натискали за смени в "Нафтогаз"

Съюзници на американския президент Доналд Тръмп са оказвали през пролетта натиск върху Украйна за смяна на ръководството на украинската държавна компания "Нафтогаз", предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА в понеделник.

Според източници на агенцията става дума за бизнесмени, поддържащи Републиканската партия. Те са се възползвали от връзките си с президента Тръмп и с неговия личен адвокат Руди Джулиани, за да опитат да сменят ръководството на "Нафтогаз". Замисълът им е бил впоследствие с помощта на новото ръководство да бъдат сключвани изгодни договори между украинската компания и компании, контролирани от съюзници на Тръмп.

Бизнесмените започнали да упражняват натиск върху Украйна по този въпрос още по времето на бившия украински президент Петро Порошенко, който загуби на президентските избори тази година. За президент на Украйна бе избран Володимир Зеленски, чийто разговор с Тръмп за бившия американски вицепрезидент Джо Байдън е сега в центъра на разследването в Камарата на представителите за импийчмънт на Тръмп.

Опитите за смяна на ръководството на "Нафтогаз" продължили и след идването на власт на Зеленски. В тях взел участие и американският министър на енергетиката Рик Пери, отбелязва "Асошиейтед прес". Министърът упражнил натиск върху Зеленски да уволни членовете на надзорния съвет на компанията и на тяхно място да назначи хора, посочени в изготвен от Пери списък.

Не е ясно дали опитите на Пери за смяна на ръководството на "Нафтогаз" са били съгласувани със съюзниците на Джулиани. Не е ясно и каква помощ (ако въобще е предоставял такава) е оказвал Джулиани на клиентите си при упражняването на натиск за сключване на договори за продажба на газ с украинската компания. Пери и Джулиани отричат да са извършили нещо нередно.

Споделяне

Още от Свят