Съюзници от ЕС се тревожат, че Унгария клони към орбитата на Кремъл

Унгарският премиер Виктор Орбан

Няколко европейски правителства смятат, че унгарският премиер Виктор Орбан пренебрегва европейските ценности, като клони към орбитата на Кремъл, но не са сигурни как да реагират.

В момент, когато повечето европейски страни изолират Москва и обмислят по-сурови санкции, докато примирието в Украйна се руши, унгарският премиер тревожи много от колегите си, установявайки по-тесни връзки с Русия.

Петдесет и една годишният Орбан заяви, че ЕС сам си причинява вреда /сам се е прострелял в крака, според неговия израз/, налагайки санкции на Русия, подписа договор с Москва за изграждането на ядрена централа, спря подаването на газ за Украйна и иска да ускори работата по подкрепяния от Русия газопровод "Южен поток", срещу който Брюксел се противопоставя.

"Ние не искаме санкциите, наложени на Русия от ЕС, да бъдат подкопавани", заяви за Ройтерс Гюнтер Крихбаум, християндемократическият председател на комисията по европейски въпроси в долната камара на парламента на Германия. "Тази двойственост не е лишена от рискове", допълни той.

"Руснаците се опитват да разбият единството на членовете на ЕС, особено в страните, които са по-зависими от руските енергийни доставки", каза той.

Макар че критиките нарастват, европейски дипломати признават, че няма консенсус по какъв начин да се реагира, за да бъде убеден Орбан - лидер, който многократно е пренебрегвал европейските норми - да смени курса.

"Мисля, че не го е грижа особено за имиджа му сред неговите колеги от ЕС", каза един дипломат. "Той ще продължава тази политика, докато Европа най-накрая реагира сериозно".

Няколко европейски дипломати, пожелали да запазят анонимност, порицаха поведението на Орбан. Сред тях има представители от съседни страни, които обикновено не го критикуват открито.

"Войната е почти на прага ни. Украинците се опитват да постигнат нещо с последни сили, а през това време унгарците си уреждат приятелски футболни мачове с руснаците", каза дипломат от ЕС.

Орбан ще присъства на приятелски футболен мач утре в Будапеща между Русия и Унгария. Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че събитието няма нищо общо с политиката.

Орбан тервожи и Вашингтон. Миналия месец САЩ наложиха визова забрана на шестима души, свързани с правителството, като ги обвиниха в корупция.

Унгарското правителство миналата седмица публикува документ, който било получило от американското посолство в Будапеща, изброяващ поредица опасения, изразени през последната година. Американското посолство засега не потвърдило автентичността на документа. Орбан го отхвърли.

"Действително получихме документ, който е колекция от твърденията, които можехме да чуем от опозиционните партии през последните четири години", каза той пред общественото радио. "Това е само къс хартия. Ако не беше написано на английски, щях да си помисля, че е било написано от някоя опозиционна партия".

Според Член 7 от Договора на ЕС блокът може да наложи наказателни мерки на страна членка, ако има сериозно нарушение на ценностите на ЕС. Този механизъм никога не е бил прилаган. Има и други инструменти за влияние. Унгария зависи силно от милиардите долари, които получава от европейските фондове за развитие и Европейската комисия може при определени обстоятелства да спре плащанията по тях.

Но според един дипломат всяка мярка за усмиряване на Орбан би могла всъщност да повиши авторитета му сред неговите евроскептични поддръжници като някой, който се опълчва на Брюксел.

"Това е същата стратегия, която използва Великобритания", казва дипломатът.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?