Съюзниците все пак са ни информирали за ударите в Сирия

Те предупредили да изтеглим гражданите си, а военното разузнаване разбрало кога точно ще е атаката

Красимир Каракачанов. сн: БГНЕС/Архив

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че съюзници са ни информирали за ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и са ни предупредили да изтеглим българските граждани от определени райони там, но не са посочили точна информация кога ще се проведе атаката.

"Информацията, която получихме от съюзниците ни, беше, че в следващите 72 часа трябва да сме предпазливи, внимателни и, ако има хора, разположени в дадени региони, бяха упоменати някои такива, да не бъдат там. Но конкретната информация, че тази нощ ще се случи нещо, получихме от “Военна информация“, каза Каракачанов.

В събота няколко часа след ударите в Сирия Каракачанов публично обясни, че той и премиерът Бойко Борисов научили за действията на Запада по линия на военното ни разузнаване, а не на партньорските служби. Преди ден това бе потвърдено и от президента Румен Радев, който похвали българските служби, които успели да информират българите в Сирия.

От обяснението на Каракачанов обаче стана ясно, че всъщност предупреждението е дошло от партньорска служба.

Военният министър сподели, че от военното разузнаване го уведомили около 21-22 часа в петък – няколко часа преди, ударите в Сирия.

"Мисля, че тази информация трябва да е стигнала и до президента", каза Каракачанов.

"Не виждам основание за критики в това отношение, нито са ни канили да участваме в подобни удари, нито са искали някаква подкрепа", добави той.

Новината за информацията на военното ни разузнаване идва на фона на многократните заплахи на американския президент Доналд Тръмп в "Туитър" през последната седмица за предстоящ удар в Сирия.

Същевременно в последните седмици експерти и анализатори предупредиха, че България рискува да остане изолирана при споделянето на информация между евроатлантическите ни партньори заради половинчатата позиция по случая "Скрипал" и отказа ни да изгоним руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

Каракачанов коментира още, че позицията ни по отношение на Сирия е "била изключително балансирана и с основен акцент върху това да се търси политическо решение на продължаващата вече шеста година криза там".

"Не знам по този въпрос президентът да има различно мнение, както и по темата със Скрипал позицията на България беше изключително "обрана", деликатна и балансирана", заяви Каракачанов.

Преди ден обаче Радев се изказа критично за въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и индиректно се дистанцира от правителството, което ги подкрепи.

По думите на Каракачанов правителството не е правило оценка на резултатите от операцията на съюзниците, а основно е наблегнало върху това, че трябва да се търси политическо решение на ситуацията в Сирия.

"Не сме правили оценка на самите удари, на резултатите, и не е наша работа да го правим", добави Каракачанов

"Това не е акция на НАТО. Ние сме едни наблюдатели, като останалата част от света", каза Каракачанов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?