Съюзниците все пак са ни информирали за ударите в Сирия

Те предупредили да изтеглим гражданите си, а военното разузнаване разбрало кога точно ще е атаката

Красимир Каракачанов. сн: БГНЕС/Архив

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че съюзници са ни информирали за ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и са ни предупредили да изтеглим българските граждани от определени райони там, но не са посочили точна информация кога ще се проведе атаката.

"Информацията, която получихме от съюзниците ни, беше, че в следващите 72 часа трябва да сме предпазливи, внимателни и, ако има хора, разположени в дадени региони, бяха упоменати някои такива, да не бъдат там. Но конкретната информация, че тази нощ ще се случи нещо, получихме от “Военна информация“, каза Каракачанов.

В събота няколко часа след ударите в Сирия Каракачанов публично обясни, че той и премиерът Бойко Борисов научили за действията на Запада по линия на военното ни разузнаване, а не на партньорските служби. Преди ден това бе потвърдено и от президента Румен Радев, който похвали българските служби, които успели да информират българите в Сирия.

От обяснението на Каракачанов обаче стана ясно, че всъщност предупреждението е дошло от партньорска служба.

Военният министър сподели, че от военното разузнаване го уведомили около 21-22 часа в петък – няколко часа преди, ударите в Сирия.

"Мисля, че тази информация трябва да е стигнала и до президента", каза Каракачанов.

"Не виждам основание за критики в това отношение, нито са ни канили да участваме в подобни удари, нито са искали някаква подкрепа", добави той.

Новината за информацията на военното ни разузнаване идва на фона на многократните заплахи на американския президент Доналд Тръмп в "Туитър" през последната седмица за предстоящ удар в Сирия.

Същевременно в последните седмици експерти и анализатори предупредиха, че България рискува да остане изолирана при споделянето на информация между евроатлантическите ни партньори заради половинчатата позиция по случая "Скрипал" и отказа ни да изгоним руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

Каракачанов коментира още, че позицията ни по отношение на Сирия е "била изключително балансирана и с основен акцент върху това да се търси политическо решение на продължаващата вече шеста година криза там".

"Не знам по този въпрос президентът да има различно мнение, както и по темата със Скрипал позицията на България беше изключително "обрана", деликатна и балансирана", заяви Каракачанов.

Преди ден обаче Радев се изказа критично за въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и индиректно се дистанцира от правителството, което ги подкрепи.

По думите на Каракачанов правителството не е правило оценка на резултатите от операцията на съюзниците, а основно е наблегнало върху това, че трябва да се търси политическо решение на ситуацията в Сирия.

"Не сме правили оценка на самите удари, на резултатите, и не е наша работа да го правим", добави Каракачанов

"Това не е акция на НАТО. Ние сме едни наблюдатели, като останалата част от света", каза Каракачанов.

Споделяне
Още от България