Създаден е първият адрес в домейна на кирилица

Създаден е първият адрес в домейна на кирилица

Първият адрес в домейна на кирилица ".бг" – "имена.бг", вече е реалност в световното интернет пространство, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията във вторник.

Адресът е създаден след като Бордът на директорите на Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) е приел заявката на сдружението "Имена.БГ" АД за организация – регистър на домейна от високо ниво на кирилица "бг".

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията участва в подготовката на списъци за запазване на имена на държавните органи и общините, за да бъде гарантирана добрата репутация на новия домейн.

Например, името "софия.бг“ ще може да бъде заявено и регистрирано само от местните власти в столицата, а не от частни лица, уточняват от ведомството.

Първоначално се предвижда 3-месечен първоначален етап на регистрация (sunrise), в който с приоритет ще се регистрират домейни на организации с основание за името (наименование на фирма, запазена търговска марка и т.н.).

Продължава разработката и тестването на софтуер за новия регистър, допълват от министерството.

Споделяне

Още от IT