Създадоха комисия за имунитета на Венцислав Върбанов

Народното събрание създаде в четвъртък временна комисия, която в едномесечен срок трябва да проучи дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от депутата Венцислав Върбанов във връзка с искането на бившия главен прокурор Никола Филчев за сваляне на имунитета му и възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Създаването на комисията бе подкрепено от 133 депутати, трима бяха против, а двама се въздържаха.

Председател на комисията е Георги Юруков от Коалиция за България. Членове са Йовко Йовков и Надя Антонова от левицата, Яни Янев и Илко Димитров от НДСВ, Любен Дилов от ОДС, Борислав Българинов от БНС и Юнал Тасим от ДПС.

От ДСБ отказаха да участват в комисията заради принципната позиция, че не трябва да има депутатски имунитет. ДСБ подкрепят отпадането на имунитетите, независимо за кой народен представител става дума, заяви зам.-председателят на партията Веселин Методиев.

От "Атака" пък казаха, че са против създаването на такава комисия и няма да участват в нея. Според тях въпросът за имунитета трябва да бъде внесен в пленарната зала на Народното събрание и там да бъде гласувано направо предложението за отпадане на имунитета.

Независимите депутати от Демократическата партия също казаха, че няма да участват в комисията.

Атанас Щерев от НДСВ също заяви, че е против създаването на такава комисия, защото при ново сваляне на имунитета на Върбанов, едва ли ще се достигне ситуация, различна от тази при предишното сваляне на неговия имунитет. Според Щерев става въпрос за чисто политически акт за сваляне на имунитета на депутат, или за въздействие върху една парламентарна група.           

Парламентарната група на БНС настоява за създаването на комисията и всички сме се подписали под искането, заяви Румен Ангелов от БНС. Венцислав Върбанов е разследван вече 5 години, като 4 от тях беше без имунитет; всички дела срещу него са приключили, отбеляза Ангелов.

“За нас е важно всички документи да бъдат представени и разгледани от парламентарната комисия. Искаме да потвърдим, че последните години в главната прокуратура бяха "мракобесни и поръчкови", заяви Ангелов.

Искането, внесено с подписите на 52-ма депутати от левицата, НДСВ и ОДС, предполагаше комисията да бъде от 10 депутати, от които трима от левицата, двама от НДСВ и по един от групите на ДПС, ОДС, "Атака", ДСБ и БНС. Под проекта са се подписали лидерът от БНС Анастасия Мозер и председателите на парламентарните групи на Коалиция за България и НДСВ Михаил Миков и Анелия Мингова.

Искането на Никола Филчев за сваляне на депутатския имунитет на Венцислав Върбанов постъпи в парламента на 22 февруари тази година и е във връзка с действията на народния представител в качеството му на министър на земеделието в правителството на ОДС.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?