Създател на ваксината на АЗ: Малко вероятно е пандемията да се рестартира

Андрю Полард, Оксфордски университет

Малко вероятно е вариантът Омикрон да "рестартира" пандемията сред популация, която е широко ваксинирана, казва проф. Андрю Полард от Оксфордския университет. Той е директор на Oxford Vaccine Group, която създаде ваксината, произвеждана от АстраЗенека.

Проф. Полард изразява предпазлив оптимизъм, че съществуващите ваксини ще предотвратят сериозни заболявания дори и от силно мутиралия вариант на коронавируса.

"Изключително малко вероятно е да се случи рестартиране на пандемия сред ваксинирано население, каквото видяхме миналата година", каза той.

Омикрон има повече от 30 мутации на своя шипов протеин, който е цел на съществуващите ваксини. Това са два пъти повече мутации от тези при варианта Делта, който намали ефективността на препаратите.

Въпреки това проф. сър Андрю Полард казва, че видът мутациите е такъв, че ваксините все още могат да бъдат ефективни.

"Ако погледнете къде са повечето от мутациите, те са подобни на регионите на шиповия протеин, които са били наблюдавани при други варианти досега", каза той пред BBC Radio 4.

"Това ни показва, че въпреки мутациите, съществуващи в други варианти, ваксините продължават да предотвратяват много тежки заболявания, докато преминаваме през Алфа, Бета, Гама и Делта", каза Полард.

Полард каза, че "от спекулативна гледна точка" има оптимизъм, че ваксините ще продължат да предпазват от тежко заболяване, но призна, че това няма да бъде потвърдено в продължение на няколко седмици.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?