Създателите на най-малките машини в света взимат Нобеловата награда за химия

<i>Жан-Пиер Соваж,  Фрейзър Стодарт и Бернар Феринха </i>

Французинът Жан-Пиер Соваж, шотландецът Фрейзър Стодарт и холандецът Бернар Феринха спечелиха Нобелова награда за химия за разработването и синтеза на молекулярни машини, съобщиха световните информационни агенции.

Те разработват молекули с контролируеми движения, които могат да изпълняват задача, когато им бъде подадена енергия.

Нобеловите лауреати за химия за 2016 г. миниатюризират машините и отвеждат химията в ново измерение. Молекулярните машини могат да бъдат използвани за разработването на нови материали, сензори и системи за складиране на енергия.

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Лауреати на Нобеловата награда за химия с голяма известност са: Сванте Арениус /1903/, Ърнест Ръдърфорд /1908/, Мария Кюри /1911/, Ирен и Фредерик Жолио-Кюри /1935/.

Паричната равностойност на Нобеловата награда е осем милиона шведски крони (830 000 евро или 930 000 щатски долара).

Миналата година Нобелова награда за химия спечелиха Томас Линдал, Пол Модрич и Азиз Санджар за изследване на механизмите за "ремонт" на ДНК.

Жан-Пиер Соваж е роден в Париж през 1944 г. и получава докторската си степен от Университета "Луи Пастьор", където сега е почетен професор. През 1997 г. става член на Френската академия на науките.Спечелил множество отличия, сред които бронзов (1978 г.) и сребърен (1988 г.) медал на Френския национален център за научни изследвания, награда Изат Кристенсен (1991 г.), златен медал "Прелог" (1994 г.) и награда "Пиер Сю" на Френското дружество на химиците (2005 г.).

Бернар Феринха, роден в Холандия през 1951 г., получава докторската си степен в Университета в Грьонинген, където преподава и сега. Той е професор и председател на Научния отдел на холандската Кралска академия на науките.Носител е на наградата "Спиноза" (2004 г.), златния медал "Нагоя" за органична химия (2013 г.), наградата "Артър С. Коуп" (2015 г.) и др. Член е на Американската академия за хуманитарни и естествени науки.

Джеймс Фрейзър Стодарт родом от Шотландия през 1942 г. и получава докторската си степен от Единбургския университет. От 2014 г. е професор в Северозападния университет в САЩ. Постиженията му в областта на химията са отличавани многократно. Той е носител на златния медал "Нагоя" за органична химия (2004 г.), Световната награда за наука "Алберт Айнщайн" (2007 г.), наградата "Файнман" за нанотехнология (2007 г.), наградата "Артър С. Коуп" на Американското дружество на химиците (2008 г.) и медала "Дейви" на Британското кралско дружество (2008 г.).

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?