Създава се авиокомпания за пушачи

Създава се авиокомпания за пушачи
Предприемач от Германия смята да основе нова авиокомпаня, в чиито самолети ще може да се пуши, предаде ББС.

Напоследък в рамките на глобалната борба с вредните последствия от тютюнопушенето възможността да “запалиш” при летене беше отнета на пътниците от практически всички полети.

Бившият борсов агент Александър Шопман иска да се върне в доброто старо време, когато цигарите в самолета не бяха забранени.

Шопман се опитва да намери средства за създаване на нова авиокомпания под названието Smintair - Smoker's International Airways (нещо като “Международни полети за пушачи”).

На страницата си в интернет Smintair предлага да се върне “свързаното с летенето чувство на превъзходство, което са изпитвали през 60-те години”.

Шопман смята да организира полети по маршрутите Дюселдорф – Токио с два взети под наем самолети Боинг – 747.

Ако се намерят инвеститори, новата компания ще може да почне да лети още през лятото на 2007 година.

За полетите на Smintair няма да има евтини билети – предполага се, че в самолетите няма да има икономична класа. Според замисъла, основни клиенти на новата авиокомпания трябва да станат бизнесмени, готови да развържат кесията си за възможността да попушат на борда на самолета и да получат луксозно обслужване.

Боингите ще имат само 138 места вместо обичайните 416 в самолетите с първа, бизнес и икономична класи.

На горната палуба вместо седалки ще бъде създаден специална зала за отдих.

“Молим, алергичните към тютюневия дим и яростните противници на пушенето да не купуват билети от нас”, се казва на сайта на авиокомпанията.

Шопман с тъга си спомня времената, когато на клиентите на Луфтханза е бил предлаган богат избор от кубински пури “Монтекристо”.

Според него, тоталната забрана върху тютюнопушенето на борда на самолетите е предизвикана от желанието на авиокомпаниите да икономисват от климатични системи. Предприемачът обещава да възстанови системата за подаване на чист въздух в самолета.

За да получи лиценз за авиопревози, компанията Smintair трябва да събере най-малко 40 млн. евро.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?