Създава се индустриално-технологичен парк във Варна

Манолев (вляво) обсъди с варненските бизнесмени икономическите перспективи пред града им

Варненската община и Националната компания "Индустриални зони“ са в процес на учредяване на смесено дружество за създаването на индустриално-технологичен парк във Варна, който ще има пряк излаз на Черно море и се очаква да стане притегателно място за инвеститори.

Това съобщиха от Министерството на икономиката след среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев с представители на бизнеса от региона по инициатива на областния управител на Варна Стоян Пасев.

За създаването на индустриалната зона община Варна предоставя имот, разположен в островната част на Южна промишлена зона ("Острова“) във Варна. Неговата площ е 41 680 кв. м., ангажиментът на държавата ще е да изгради инфраструктурата до бъдещия парк.

"Обсъждахме в оперативен порядък всички въпроси с кмета Иван Портних, като се надяваме в кратки срокове да стартираме работа по Подробния устройствен план на зоната и Плана за регулация, за да може след това да започне и физическата работа в нея“, посочи Манолев, цитиран в съобщение на пресцентъра на ведомството. По думите му зоната е на ключова локация, осигуряваща бърз достъп до воден, железопътен, автомобилен и въздушен транспорт, а към нея има и заявен инвеститорски интерес.

"За последните 10 години на територията на област Варна има 15 сертифицирани проекта по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност от около 800 млн. лв. Надявам се и вярвам, че с новата  индустриална зона ще имаме нов ръст на инвестициите и нови разкрити работни места в региона“, посочи икономическият заместник-министър.

По думите му много добрите макроикономически показатели на Варна са сред предпоставките за инвеститорския интерес към града. БВП на глава от населението във Варна е по-висок от средния за страната – 12 517 лв./човек, а брутните заплати в областта надхвърлят 10 000 лв. годишно, задържайки Варна на пето място в страната по този показател. Висшистите в областта са 30%, а градът е утвърден туристически център, допълва Манолев.

По време на разговора са обсъдени и възможностите за кандидатстване по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

"Към настоящия момент по ОПИК са сключени общо 77 договора за безвъзмездна финансова помощ на територията на областта, като общата им стойност е близо 37 млн. лв.“, информира Манолев. По думите му през миналия програмен период 2007 – 2013 г., около 150 местни компании са реализирали проекти на обща стойност от около 100 млн. лв.

"Надявам се тези цифри да бъдат достигнати и надхвърлени през настоящия програмен период“, допълва зам.-министърът.

Споделяне

Още от Бизнес