Създаваме Национално бюро за разследване

България ще създаде Национално бюро за разследване, което ще прилича на ФБР в Америка, но няма да е натоварено толкова с полицейски функции, а с разследване на корупция по високите етажи на властта и сложни престъпления, с които дознателите в МВР не могат да се справят. Това потвърдиха за Mediapool източници от следствието, което предстои да бъде цялостно преструктурирано и на негова база да се създаде новата институция.

В Националното бюро за разследване преди всичко ще бъдат следователи, заяви в петък пред Mediapool главният прокурор Борис Велчев. По думите му той е подкрепил проекта, който е бил изготвен и предложен от директора на Националната следствена служба Ангел Александров. Правомощията на службата бяха силно съкратени след влизането в сила на новия НПК през май т.г.

За Mediapool Велчев съобщи още, че проектът е влязъл в Министерския съвет и ако бъде подкрепен предлаганата служба ще бъде закрепена в новия Закон за съдебната власт, който трябва да бъде приет в парламента до края на септември.

Още когато встъпи в длъжност като главен прокурор, Велчев лансира идеята си за създаване на независима структура, която да се занимава с корупция по високите етажи на властта.

За последно външният министър Ивайло Калфин заяви в началото на юни, че в плана за действие с мерките за подготовка да ЕС се предвижда създаването на специално звено за борба с корупцията.

По румънски модел в това звено ще трябва да влязат млади, компетентни и неопетнени професионалисти (30-40 на брой), които може да бъдат избрани пряко от парламента, обясни още Калфин.

Впоследствие обаче създаването на такова звено отпадна от одобрения план за действие. Калфин и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева заявиха, че той е съсредоточен върху съществуващите вече механизми, защото България разполага само с няколко седмици до септември, когато ще бъде публикуван новият доклад на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?