Създаването кюрдски гранични сили в Сирия хвърли в смут целия район

Очаква се нападение на Турция срещу подкрепяните от САЩ кюрди

Създаването кюрдски гранични сили в Сирия хвърли в смут целия район

План за създаване на нови, подкрепяни от САЩ и оглавявани от кюрдите гранични сили в Североизточна Сирия предизвиква тревога в региона, че американците може да помагат за укрепване на автономен кюрдски анклав, който още повече да раздели страната.

Русия, Турция, Иран и сирийското правителство са твърдо против създаването на силите с численост 30 000 души. То може да разпали нов етап във войната, който може да противопостави американските съюзници едни срещу други и да въвлече САЩ още по-дълбоко в конфликта, смята американският вестник "Ню Йорк таймс".

Кюрдски и американски служители се опитаха да загладят разногласията, като увериха, че тези сили всъщност не са нещо ново, но потвърдиха някои от опасенията. Те казаха, че граничните сили ще помагат за защитата и запазването на района в Североизточна Сирия, контролиран от подкрепяните от САЩ и оглавявани от кюрдите милиции, известни като Сирийски демократични сили (СДС). Този район се е превърнал фактически в полуавтономна зона. По думите им САЩ са се ангажирали да подкрепят силите поне две години.

Говорителят на СДС Мостафа Бали заяви, че силите по същество ще бъдат преструктурирана версия на оглавяваните от кюрдите милиции. Според него бойците ще бъдат "професионално добре обучени като гранична охрана" и ще бъдат разположени по части от границите с Турция и Ирак, за да предотвратят възраждане на групировката "Ислямска държава".

Контролираната от СДС територия включва големи райони, които оглавяваните от кюрдите милиции завзеха от "Ислямска държава". Никога обаче не е имало споразумение какво ще стане с тази територия, когато "Ислямска държава" бъде разгромена.

Кюрдската партия, която доминира в СДС, винаги е казвала, че територията ще остане самоуправляваща се част от федерализирана Сирия. Американски служители заявяват, че САЩ ще продължат да подкрепят своите съюзници в Сирия, но не уточняват как и колко дълго. Планираните сили подсказват възможен отговор на този въпрос.

Но сирийското правителство и съюзниците му Русия и Иран са против каквото и да е разделяне на страната. Такава е позицията и на повечето сирийски опозиционни групи.

Правителството на сирийския президент Башар Асад иска да си възвърне контрола върху цяла Сирия и е против всякакви американски усилия извън договорено мирно споразумение.

Вероятно най-гневните протести идват от Турция, която е съюзник на САЩ и член на НАТО. Турция се противопоставя на сирийското правителство, но смята кюрдите за опасен враг и яростно възразява срещу полуавтономно образувание на сирийските кюрди, граничещо с нейните кюрдски райони, където тя води борба с кюрдски бунтовници, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Турция готова за военна операция

Британският в. „Гардиън“ допълва, че турски войски и танкове до сирийската граница планират да атакуват кюрдските партньори на американската армия в Северна Сирия в момент, когато напрежението между Анкара и Вашингтон доближава безпрецедентно високо ниво. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да "разруши всички терористични гнезда", имайки предвид подкрепяните от САЩ кюрдски сили, участващи в борбата с "Ислямска държава".

Турция смята сирийските кюрди за продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК), с която тя води борба от четири десетилетия на своя територия. Анкара казва, че няма да позволи на кюрдски групи да доминират по границата ѝ със Сирия.

Районът в Сирия, който най-вероятно може да бъде атакуван от турските войски, е между градовете Африн и Манбидж - една от най-силно оспорваните територии в сирийския конфликт.

Този ход изглежда има за цел да забие символичен клин между североизтока и по-слабото кюрдско присъствие по северозападната сирийска граница. Той също така може да постави нов маркер за отношенията между Ердоган и правителството на американския президент Доналд Тръмп, които се влошават заради кюрдския въпрос, коментира "Гардиън".

Най-голямата кюрдска партия в Сирия призова в сряда международната общност да гарантира сигурността на кюрдския анклав в северната част на страната, заплашен от Турция, предаде Асошиейтед прес.

Партията на демократичния съюз е политическото крило на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които контролират близо 25 процента от територията на Сирия.

"Призоваваме международната общност. . . да поеме отговорност за живота на над един милион души, живеещи в Африн", каза партията, цитирана от Ройтерс.

Партията заяви днес, че ако Турция предприеме операция, светът ще бъде отговорен за загубата на човешки животи в анклава.

"Ще дадем отпор на турските войски, ако нахлуят в района на Арфин", заяви командир на кюрдски те сили, цитиран от агенция "Фират". "Готови сме да отговорим на агресивно нападение от страна на Турция и да защитим завоеванията на кюрдския народ", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?