Създаването на нова банка е пръв приоритет на Петър Димитров

Създаването на нова банка е пръв приоритет на Петър Димитров

Първи приоритет за решаване ще е дефицитът по текущата сметка, който в момента е 5.2 млрд.лв., обяви минути след като бе избран и положи клетва новият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

По най-бързия начин трябва да се започне работа за създаване на българска Банка за развитие, която ще кредитира износа, уточни министър Димитров. Той каза, че не си прави илюзии, че само с тази банка ще се решат проблемите на експортното кредитиране и според него цялата банкова система трябва да се промени в тази посока. “Много се надявам банката да тръгне бързо и когато през нея тръгнат пакетите се надявам, че и частните банки ще се преориентират към подобни пакети”, каза новият министър, който досега беше депутат от БСП и шеф на бюджетната комисия.

Неговият предшественик и съпартиец Румен Овчаров, подал оставка заради корупционен скандал, посрещна Димитров с подарък – статуетка на рицар и му пожела да е добре въоръжен и брониран срещу атаки. Рицарят не трябва да се приема като символ на Дон Кихот, а като един от рицарите на кръглата маса. Пожелание, на което Петър Димитров отговори, че се надява този рицар да не е със “сърцето на Санчо Панса”. 

Като пожела на приемника си успех, Румен Овчаров каза, че му предава сложно министерство с доста работа, но не е оставил “капани и неуредени неща”.

“Не очаквайте от мен да обръщам политиката в областта на енергетиката”, заяви Димитров. По негови думи, в тази област имало безкрайно важни проекти, част от които били лична заслуга на Овчаров.

“Заявявам, че съм корпоративно сираче и не желая да бъда осиновен”, коментира новият министър по повод на появилите се в обществото коментари кой стои зад гърба му. “Ако някой наднича зад гърба ми, това са БСП, Коалиция за България и тройната коалиция”, допълни той.

Министърът обеща да насочи усилията си към освобождаване на бизнеса от лицензионни и регулаторни режими и да ги изнесе максимално към работодателските организации. Приоритет ще е и привличането на чуждестранни инвеститори, но от нов вид. “Дълго време ние събирахме инвеститори с нискоефективни и мръсни от екологична гледна точка производства. Но вече нямаме безработица и по тази причина пазарът се обръща”, каза Диминров. Според него това е причината някои от инвеститорите да си отиват, но правителството трябва да направи така, че на тяхно място да дойдат други от областите на информационните и високите технологии.

Това ще се постигне след като в страната се намали данъчното бреме, а първата стъпка е извършена с намаляване на корпоративния данък от началото на 2007 година. Следващите стъпки са да се повишат доходите на физическите лица и да се намали, с по-голям процент от предвиденото, осигурителната тежест, каза Петър Димитров. Акцент в неговата работа ще е и защитата на потребители, защото като страна – членка на ЕС пред България вече стоят по-високи изисквания.

“Много голямо предизвикателство има и в европейските пари, които трябва да се наведем и да ги вземем”, каза министър Петър Димитров.

Новият министър помоли за толеранс, докато се запознае с работата и структурата на ведомството си. “Не очаквайте да сънувам решения в Министерството на икономиката и енергетиката”, каза той. Уточни, че е скрупольозен и дори дребнав, и никога не взема спонтанни решения.

Трябва да има кадрово спокойствие в министерството, уточни новият икономически министър и каза, че не се готви да пуска “кадровата метла”, но ако не се сработи с някого, ще има и промени.  

По отношение на все още свободното място на Корнелия Нинова, уволнената заместничка на Овчаров, Петър Димитров каза, че в момента няма идеи за нейния пост.

Споделяне

Още от Бизнес