Създаването на звена за долекуване и рехабилитация става приоритет

Приоритет на здравното министерство в следващия програмен период ще са инвестициите в изграждане на отделения и цели заведения за долекуване и рехабилитация на тежко болни, които в момента след приключването на финансирането по съответната клинична пътека се оставят на грижите на своите близки. Това заяви здравният министър Таня Андреева, която в петък откри в Бургас Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в местната многопрофилна болница.

 

"В годините нашето здравеопазване се превърна в здравеопазване на болничната помощ. Измести се фокусът от извънболничната помощ по отношение на профилактиката и превенцията и някак си съвсем останахме без отделения и лечебни заведения за долекуване и рехабилитация, които са необходими не само във връзка с онкологията, но и във връзка с всяка една специалност", коментира Андреева.

 

По думите ѝ, това е важно особено за тежки случаи, които след приключване на клиничната пътека пациентите остават изцяло на грижите на своите близки и няма никаква друга форма под която държавата и нашето здравеопазване да се погрижи за тях. "Именно поради тази причина това ще бъде едно от основните направления, които ще се развива в следващият програмен период”, каза още министърът.

 

Андреева допълни, че ще се осигурят и пари за мамографска и ендоскопска апаратура.

За ранна диагностика и модерна апаратура за лечение на онкозаболяванията в болниците в страната ще се дадат 148 млн. лв., допълни тя.

 

"Вече в почти всички големи университетски и областни болници има съвременна апаратура, която по нищо не отстъпва на апаратурата за ранна диагностики в другите страни членки на ЕС. Това, което от тук нататък трябва да се случва, е да се работи и да се инвестира в развитието и специализацията на медицинските специалисти, които работят в отделните области и в областта на онкологията”, каза министър Андреева. Тя посочи, че се надява в следващият програмен период да надградят и осигурят устойчивост на тези проекти.

Споделяне

Още от България