Създават се три фонда за развитие на София, Южна и Северна България

От европарите в тях 100 млн. лв. са предвидени за културни паметници и туристически атракции

Лиляна Павлова, сн. БГНЕС

Три фонда за развитие на София, Южна и Северна България ще бъдат създадени с 271.3 млн. лв. от Оперативна програма "Региони в растеж“ (ОПРР) 2014 – 2020, които са предвидени като финансови инструменти за привличане на допълнителни инвестиции в градски проекти. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на кампанията "Региони в растеж“ в Пловдив в понеделник.

Няма да отделен фонд за туризъм, какъвто се предвиждаше доскоро, а във фондовете за градско развитие ще има две кредитни линии, едната от които ще е за културно-исторически и туристически обекти.

Фондовете за Южна и Северна България ще имат по 95 млн. лв., а този за София ще разполага с 81.3 млн. лв. Очакванията на Павлова са тези средства да активират по още толкова от банковия и финансовия сектор и така финансовият ресурс да се удвои и да се предоставя на общини и частни фирми като дългосрочни нисколихвени кредити за инвестиции, свързани с градската среда.

Кредитните линии за туристически обекти в трите фонда ще са 20 млн. лв. за София и по 40 млн. лв. за Южна и Северна България, но все още има детайли за уточняване. С тези средства ще може да бъде финансирана голяма част от 250-те паметника на културата с национално и световно значение в страната, каза Павлова, цитирана от пресцентъра си.

За всеки проект ще се кандидатства за финансиране с бизнес план, като 50 % от необходимата инвестиция може да се  предостави безвъзмездно от програмата и 50% да е от регионалния фонд за развитие на туризма и туристическите атракции. Така че всъщност да увеличим ресурса, с който да подкрепяме развитието на културно историческото наследство и туристическите атракции, коментира регионалният министър.

Новия принцип за разпределяне на европарите за финансови инструменти по ОПРР е принципно одобрен от Министерството на финансите и Фонда на фондовете, допълни тя. Предстои да обявим процедура, да търсим фондов мениджър за всеки един от тези три фонда, който в последствие да предоставя финансиране за проектите, за които говорим и се надявам това да се случи в най-скоро време. Бенефициенти могат да бъдат общини, църкви или министерства, посочи още министърът.

Добрата новина е, че проектите могат да бъдат изцяло частни, по инициатива на частния бизнес, могат да се реализират с подкрепа на общината или в партньорство с нея, отбеляза Павлова.

Позволяваме широка гъвкавост по отношение на това какво да е партньорството и креативност на финансирането по отношение на проекта, допълни тя. Почти всяко нещо може да бъде проект за градска среда, обърна внимание министърът и обясни, че това може да бъде делфинариум, аквапарк, лунапарк или паметник на културата, към който да се добави туристическа атракция. Тя коментира, че всичко това може да бъде проект за подобряване и развитие на градската среда, проект, който би генерирал приходи напред във времето, но трябва безвъзмездно финансиране, за да е дългосрочно, нисколихвено и да може да се реализира в по-дълъг период от време.

Зная колко е трудно на кметовете, които са разкопали половината градове и подкрепям кмета на Пловдив, защото  когато един град е разкопан, това означава, че в него животът кипи, каза още Павлова.

Споделяне

Още от Бизнес