Съживената от Юнкер идея за армия на ЕС среща съпротива

Британският премиер Дейвид Камерън

Първите реакции на идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за създаване на собствена армия на Европейския съюз са противоречиви. Великобритания категорично отхвърли идеята, в Германия и Финландия се чуват мнения и в двете посоки.

Една обща армия на европейците би предала на руснаците посланието, че ние сме готови да отстояваме ценностите на Европейския съюз, обяви в неделя във вестникарско интервю бившият министър-председател на Люксембург. Според Юнкер обединяването на военните усилия на страните членки ще направи (военните им) разходи по-ефективни и ще задълбочи още повече европейската интеграция.

"Такава армия ще ни помогне да формулираме обща външна политика и политика на сигурността. Имиджът на Европа е драматично накърнен също и по отношение на външната политика, изглежда не ни възприемат напълно сериозно", добави като уточни, че той няма предвид нова сила, която да оспорва ролята на НАТО.

Неговото предложение обаче веднага бе отхвърлено от британското правителство, което заяви, че няма "никакви изгледи" Обединеното кралство да се съгласи със създаването на армия на ЕС.

Британското "не"

"Нашата позиция е кристално ясна, че отбраната е национална - а не на ЕС - отговорност и няма изгледи тази позиция да се промени, както няма изгледи за създаване на европейска армия", каза говорител на британското правителство.

Вестник "Гардиън" припомня, че в миналото британският премиер Дейвид Камерън е блокирал опити за създаване на военни сили под контрола на ЕС с аргумента, че макар отбранителното сътрудничество между страните членки да е желателно, "не е правилно ЕС да има собствени военни възможности, армии, въздушни сили и всичко подобно".

Консервативният евродепутат Джефри ван Орден - говорител на партията по въпросите на отбраната и сигурността, каза: "Безкрайните приказки за европейска армия трябва да престанат. За еврократите всяка криза се разглежда като възможност все повече да централизират целите на ЕС. Амбициите на ЕС в сферата на отбраната са пагубни за нашите национални интереси, за НАТО и за близките съюзнически отношения, които Великобритания има с много страни извън ЕС - не на последно място САЩ, страните от Персийския залив и много страни от Общността на нациите".

Ван Орден обвини Юнкер, че живее в "измислен свят". "Ако нашите страни се изправят пред сериозна заплаха за сигурността си, на кого тогава ще разчитаме - на НАТО или на ЕС? Отговорът се налага от само себе си", каза той.

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че не подкрепя постоянна армия, въздушни или военноморски сили на ЕС и че НАТО е била и трябва да си остане стълб на колективната европейска отбрана. Говорител на либералдемократите каза: "Създаването на армия на ЕС не е наша позиция. Ние никога не сме настоявали за това". А говорителят на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) по въпросите на отбраната Майк Хукъм каза, че изявленията на Юнкер оправдават предупрежденията, които неговата партия от години отправя за посоката, в която се движи политиката на ЕС. Той посочи, че когато лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж е предупредил в дебата си с Ник Клег миналата година за апетитите на ЕС за собствена армия, либералнодемократическият заместник-премиер е отхвърлил (неговото предупреждение) като "опасна фантазия".

"Европейска армия би била трагедия за Обединеното кралство. Всички видяхме каква пълна каша забърка ЕС с икономиката на еврозоната. Как тогава изобщо можем да си помислим да им вярваме за отбраната на този остров", подчерта Хукъм. Той каза още, че ако британски войници бъдат заставени да служат в бъдеща европейска армия, това би попречило на Великобритания да защитава Гибралтар от испанците или Фолкландските острови от аржентинците. А британски войници могат да бъдат въвлечени във военни действия в Източна Украйна, добави Хукъм.

Според него ЮКИП, за разлика от другите партии, твърдо подкрепя изразходването на 2 на сто от брутния вътрешен продукт за отбрана и възстановяване на предишния размер на въоръжените сили до равнищата от преди съкращенията, предприети след 2010 г.

Противоречиви мнения в Германия и Финландия

В Германия обаче военният министър Урсула фон дер Лайен каза в изявление, че "нашето бъдеще като европейци един ден ще бъде (да имаме) европейска армия", макар че според нея това "не е краткосрочна перспектива". Тя добави, че подобна стъпка би "укрепила европейската сигурност" и би "усилила европейския стълб на трансатлантическия алианс".

От друга страна обаче, шефът на комисията по външната политика в германския парламент Норберт Рьотген каза, че "създаването на армия на ЕС е европейска идея, чието време е дошло".

Идеята за създаване на единна армия на ЕС в момента не е актуална. Това заяви лидерът на партията "Финландците" и шеф на външнополитическата комисия в парламента на Финландия Тимо Сойни. "Резултатите от общата политика на ЕС към момента, примерно в създаването на валутен съюз, не водят до мисълта за образуване на единна армия. Според мен тази идея е преждевременна", каза той.

По думите му съвместните усилия на ЕС в икономиката и в подкрепа на единната валута са довели до ситуацията с Гърция и нейния външен дълг.

Президентът Саули Ниинистьо обаче заяви в неделя пред Финландското телеграфно бюро, че според него създаването на единна армия на ЕС би станало естествен начин за защита на неговите ценности, затова Финландия би подкрепила такава стъпка. Министърът на отбраната Карл Хаглунд пък каза, че смята основната идея за правилна, но според него няма да я подкрепят всички членки на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа