Съзвездие от колоритни личности в надпревара за ЕП

Съзвездие от колоритни личности в надпревара за ЕП

Всеки, който си мисли, че Европейският парламент е сборище на мрачни бюрократи, спорещи за банани, определено не е прочел списъка с кандидатите за насрочените за началото на юни избори, пише агенция ДПА в кореспонденция от Брюксел и предлага списък на някои от по-екзотичните кандидати.

Във водещата се в целия ЕС надпревара за запълване на 736-те места в следващия парламент участва цяло съзвездие от колоритни личности, сред които има бивши модели, министри и ръководители от времето на СССР, борещи се за петгодишен мандат в Брюксел и Страсбург.

Франция определено допринесе за блясъка на надпреварата след включването на 43-годишната бивша министърка на правосъдието Рашида Дати като кандидат в Париж на управляващата партия Съюз за народно движение. Дати е известна във Франция най-вече с роклите си "Диор", с откритата си критика срещу противниците си и с личния живот, който самата тя нарича "сложен", включително извънбрачна дъщеря, родена през януари.

Дати, която се върна на работа пет дни след раждането, отказа да разкрие името на бащата. Досега бившият испански премиер Хосе Мария Аснар, френският държавен секретар, отговарящ за спорта, Бернар Лапорт и катарският прокурор Али бин Фетаис ал Мари отрекоха да са бащи на детето, отбелязва агенцията.

Дати обаче може би ще трябва да се пребори за славата в Брюксел с 29-годишната дъщеря на румънския президент Траян Бъсеску Елена Бъсеску, която понякога е наричана "Парис Хилтън на Карпатите". Преди да се кандидатира, Бъсеску беше известна главно с прическата си в стил "Клеопатра", любовта към нощните клубове и прословутите проблеми с някои граматически подробности като разликата между единствено и множествено число, пише ДПА.

Още една нотка на блясък внася Италия, където 28-годишната бивша телевизионна водеща и участничка в конкурса Мис Италия Барбара Матера беше издигната като кандидат на партията на премиера Силвио Берлускони "Народ на свободата".

Първоначално застаряващият премиер призова към това партията му да бъде представлявана от група момичета от шоубизнеса, звезди и телевизионни красавици, но трябваше да отстъпи, след като съпругата му публично разкритикува тази политика като "безсрамна безвкусица".

Най-малкото също толкова противоречиво беше и кандидатирането в Латвия на 74-годишния последен ръководител от времето на СССР Алфредс Рубикс, който се очаква да бъде избран в парламента. След като балтийската държава гласува през 1990 г. за напускане на Съветския съюз, Рубикс подкрепи военна контрареволюция, която доведе до смъртта на петима продемократични демонстранти. За това той беше осъден през 1991 г. на шест години затвор и му беше забранено да се кандидатира на избори в родната си страна.

На другия край на политическия спектър за място в Страсбург като кандидат на италианската опозиционна партия Съюз на демократите от центъра се бори 36-годишният принц Емануил Филиберто Савойски, внук на последния крал на Италия Умберто Втори. Преди да влезе в политиката, принцът беше известен в Италия най-вече с блестящите си танцови изяви в италианската версия на телевизионното риалити шоу "Денсинг уит дъ старс".

В същото време внукът на последния австро-унгарски император Паул Георг Мария Йозеф Доминикус фон Хабсбург води кампания като кандидат на консервативния Унгарски демократичен форум. Известен в Унгария като "Георги", кръщелникът на папа Павел Шести следва семейната традиция на участие в многонационалната политика: баща му Ото дълго време представляваше Бавария в парламента, а по-големият му брат Карл представляваше Австрия.

А сега от принцовете - към пиратите. Един от най-противоречивите кандидати в Швеция е 49-годишният заместник-председател на Партията на пиратите Кристиан Енгстрьом, чиято формация се концентрира върху една цел - "фундаментална реформа на законодателството за авторските права (и) премахване на патентната система".

Партията беше основана през 2006 г. като платформа за компютърни потребители, които искат безплатно да "свалят" защитени с авторски права филми и музика. Постепенно нейната популярност се увеличи, отчасти благодарение на обществената реакция към съдебния процес срещу нямащия връзка с партията уебсайт за споделяне на файлове "The Pirate Bay".

Същевременно във Великобритания специалистите казват, че лидерът на открито антиимиграционната Британска национална партия (БНП) 49-годишният Ник Грифин спокойно може да спечели достатъчно подкрепа, за да стане първият в историята представител на своята партия в Европа. "Не всички имигранти са терористи, но всички терористи са имигранти или техни непосредствени потомци", заяви Грифин, когато беше попитан да обясни политиките на своята партия.

Но след избухването на големия скандал с разходите на британските парламентаристи БНП изостави антиимиграционната реторика и издигна лозунга: "Да накажем свинете".

Споделяне

Още от Европа