СБ очаква ускорен ръст на българската икономика, но под прогнозите на Горанов

СБ очаква ускорен ръст на българската икономика, но под прогнозите на Горанов

Световната банка прогнозира ускоряване на растежа на българската икономика до 3.8 процента тази година, 3.9 на сто догодина и 4 процента – през 2019 г., на фона на икономическото възстановяване, което е набрало инерция благодарение на повишеното вътрешно търсене. Това се посочва в публикуван доклад на международната институция за Европа и Централна Азия.

Очакванията на международната финансова институция за България са под прогнозирания в средата на септември от финансовия министър Владислав Горанов ръст от 3.9-4 процента, заради което и той обяви, че икономиката на страната прегрява. Официалните прогнози на финансовото министерство за 2018 г. са за ръст на брутния вътрешен продукт с 3.9 на сто.

Данните на Националния статистически институт отчитат 3.6% нарастване на икономиката за второто тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на 2016 г.

Международният валутен фонд пък прогнозира миналата седмица, че българската икономика ще нарасне с 3.6 процента за 2017 г, но темпът ще се забави до 3,2 процента през 2018 г.

Световната банка посочва в сегашния си доклад, че икономическото възстановяване на България се е ускорило през 2017 година, подкрепено от нарасналото вътрешно търсене. Дава се и добра прогноза за ръста на индустрията – с 3.4 на сто през настоящата година, с 3.89%- догодина, и леко забавяне до 3.8 на сто през 2019 г. Очакваната инфлация през 2017 г. ще е 1.5 на сто след три поредни години дефлация, която през 2016 г. достигна 0.8 процента. Ще продължи да намалява дългът на страната като дял от БВП – от 29.5 процента през миналата година до 26.5 процента през тази и 26.2% - догодина, и 25.4 процента – през 2019 г.

Като рискове пред ръста на българската икономика Световната банка посочва демографската криза и ниската производителност на труда, която през последните шест години е средно 2.5 процента, а трябва да е поне 4 процента годишно. Голяма част от населението остава застрашено от бедност и риск от социално изключване, пише още в доклада. Според него растежът и споделеното благоденствие биха се повишили, а бедността би се понижила още, ако се подобри ефективността на публичните разходи в здравеопазването и за пенсии.

Споделяне

Още от Бизнес