Сбъдва се ректорската мечта да няма ограничение в мандатите

Сбъдва се ректорската мечта да няма ограничение в мандатите

Мечтата на всеки ректор – да стои начело на университета доживот, ще се сбъдне с промени в Закона за висшето образование, които предвиждат ограничението за броя на ректорските мандати да падне. Пакетът от промени бе обявен в четвъртък от образователния министър Сергей Игнатов, който свика журналисти и студенти, за да обясни, че не се отказва от “разтърсваща реформа“ във висшето образование.

Предложението да отпадне ограничението в ректорските мандати е идея на самите ректори, които го записаха в най-първоначалния вариант на проектозакон. Промяната ще дойде тъкмо навреме, за да “огрее“ един от идеолозите на тезата за неограничения брой мандати – ректорът на УНСС Борислав Борисов. В момента ректорите могат да са начело на дадено висше училище най-много за два мандата по четири години, като самият Борисов кара втори мандат, който изтича в края на следващата година.

Игнатов защити отпадането на ограничението с това, че и в други държави ректорските мандати нямат лимит. По думите му контролът над ректора щял да се подсили като се увеличи ролята на настоятелствата към ВУЗ-а и от “приятелски кръг“ те се превърнат в “надзорен орган“. Игнатов съобщи, че ректорът ще бъде задължен да се отчита пред настоятелството два пъти годишно.

Когато окончателно бъдат оповестени рейтингите на университетите пък, най-добрите специалности в даден ВУЗ ще получат с 10% по-високо финансиране.

Едни ВУЗ-ове с финансов президент, други – с ревизионна комисия

През настоятелството ще минават включително финансовите отчети на университета. Към него ще има ревизионна комисия с представители на образователното министерство, която ще се занимава основно с финансовите въпроси на висшето училище. Това донякъде замества финансовия директор, който Игнатов смяташе да вкара в университетите, но в четвъртък обясни, че нямало да може да стане с промяна в стария закон.

Не така стоят нещата обаче за университетите, които ще се обединят. Засега това се очаква да направят Техническия университет и Химико-технологичния университет в София. По думите на Игнатов при обединяването на два ВУЗ-а в едно “федеративно цяло“ освен ректор общата структура ще има и президент, който ще отговаря за финансово-стопанската част и ще се назначава от образователното министерство.

Петър Чаушев от Националното представителство на студентските съвети съобщи, че студентите ще получат повече места в управителните органи на университетите. Те ще имат 25% представителство в ръководните органи на ВУЗ-а.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?