СБХ: "Да се спре веднага и завинаги кампанията срещу паметника пред НДК"

СБХ: "Да се спре веднага и завинаги кампанията срещу паметника пред НДК"

Съюзът на българските художници (СБХ) се обяви против допитването до гражданите за съдбата на паметника пред НДК и настоя "да се спре веднага и завинаги кампанията срещу паметника пред НДК".

Това се посочва в изпратено до медиите отворено писмо на организацията, адресирано до кмета на София, министъра на културата, главния архитект на столицата и други лица.

Художниците посочват, че през август м.г. са изпратили ясно становище за съдбата на паметника "1300 години България" и допитването до гражданите по въпроса, но никой не ги е потърсил за мнение.

"Напротив - бяха предприети редица недопустими действия. Продължи събирането на непрофесионални преценки, бяха толерирани идеи за "преустройство" на паметника, които граничеха с гавра - не само с паметника, но и с историята на България. Сега като последен опит за нелепа демократичност се обмисля обявяването на национален конкурс за реконструкция на паметника", отбелязват от СБХ.

Те определят като проява на арогантност поканата за участие в конкурса на автора проф. Валентин Старчев. В писмото се посочва, че СБХ застава единствено и само зад предложения от него проект за реконструкция.

"Никой никога и никъде по света не си е позволявал подобно нещо - при жив автор и при вече официално приет негов проект за преустройство да се обяви нов, национален конкурс", изразяват възмущението си от съюза. Те протестират срещу опитите на "някои държавни органи да се разпореждат с културните ценности по такъв неприемлив начин, а именно - погазвайки и морал, и закони". И в заключение настояват в бъдеще да им бъде искано мнението "по всички въпроси, отнасящи се до произведения на изобразителното изкуство и архитектурата.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?