Сблъсък: Изпусна ли България десетки милиони евро неустойка за газовата връзка с Гърция

Снимката е илюстративна

Тежък спор дали България е ощетена с десетки милиони евро заради непотърсена неустойка за забавянето на газовата връзка с Гърция се заформи във вторник.

Първо, шефът на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова обяви, че България е ощетена с 22.5 млн. евро заради непотърсена неустойка за забавянето на проекта. Манолова директно обвини за това Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на компанията Ай Си Джи Би, която изгражда интерконектора с южната ни съседка. По-късно от "Ай Си Джи Би" контрираха, че въпросната неустойка е за 14.5 млн. евро, но тя не може да се иска, защото забавянето е по форсмажорни причини - пандемията от Covid-19.

Самата Теодора Георгиева не присъства на заседанието.

Обвиненията

"Въпросната госпожа Теодора Георгиева, която има месечна заплата от 10 555 лева за 2019 година, сега очевидно е по-висока, или откакто е назначена преди девет години, тя е получила един милион лева, един милион лева заплата. Ако тя работи за някоя друга държава или за някакъв частен интерес, трябва да отговори. Затова ние ще изпратим и тези документи в прокуратурата. Само че комисията по ревизията дори само злоупотребите и безобразията в секторите да покаже, мисля, че в един голям процент си е свършила работата", каза Манолова.

Част от депутатите, участващи в заседанието, поискаха Теодора Георгиева да бъде уволнена.

Изпълнителният директор на холдинга (БЕХ), който държи 50% в "Ай Си Джи Би" АД, Валентин Николов каза, че не е знаел за решението на Георгиева да не присъства на заседанието. Той припомни, че преди 4 години, когато отново е било на власт служебно правителство, е правен опит Георгиева да бъде отстранена, но другите акционери - "Посейдон" не е бил съгласен и е поискал това да стане при редовно правителство.

Отговорът

Проектната компания категорично отхвърли твърденията за настъпили финансови щети от непотърсени неустойки. Оттам твърдят, че забавянето на проекта се дължи на независеща от двете страни причина - пандемията от Covid-19, което е форсмажор. Поради това не може да се активира клаузата за неустойката.

"Неустойката има таван, регламентиран в договора с компанията строител, и той е не повече от 10% от стойността на договора или максимално 14.5 млн. евро. При взето решение за удължаване на срока на договора поради независещи от страните причини – настъпване на глобална пандемия от Covid-19 – не е възможна активацията на клауза за дължими неустойки. Както е известно, неустойката е санкция, която се налага при виновно неизпълнение на задълженията. Решението за удължаване на срока поради обективни причини е взето от съвет на директорите от и общо събрание на дружеството", посочиха от "Ай Си Джи Би".

По повод твърденията на Манолова за заплатата на Теодора Георгиева от компанията посочиха, че възнаграждението на изпълнителните директори и на членовете на съвета на директорите е публично, както и на всички членове на управителни и контролни органи на дружествата от системата на БЕХ.

"Калкулации от порядъка на лични възнаграждения от над 1 млн. лева са абсурдни и целят единствено привличане на вниманието на медиите", добавиха оттам.

В съобщението се уточнява и защо не е имало представител на компанията на заседанието на комисията във вторник.

"Проектната компания, реализираща интерконектора Гърция-България, не попада в обхвата на дейността на временната комисия, тъй като българското участие в нея не надхвърля 50%, както е уредено в правилника на Комисията", добавиха от "Ай Си Джи Би".

В съобщението се припомня, че смесеното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" е регистрирано в България през 2011 г. То е с равноправни акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

От българската компания посочват още, че въпреки неучастието в заседанието на комисията проектната компания вече е изпратила детайлна информация в писмо с изходящ номер от 3 септември.

Последни стъпки

Междувременно на 10 септември стана ясно, че строежът на газовата връзка между България и Гърция е преодолял най-трудното препятствие по трасето от Комотини до Стара Загора, като е преминал под дъното на яз. "Студен кладенец". Това е станало за много по-кратко време от предвидения график за изграждането на 183-километровия газопровод, чиято експлоатация трябва да започне до юли 2022 г.

Според последния обявен график строежът на интерконектора трябва да приключи до края на 2021 г., след което ще се извършат технически изпитвания преди въвеждането му в експлоатация, което се очаква да стане до юли 2022 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес