Сблъсък между БСП и ГЕРБ в бедстващото Брегово

Нинова: Държавата абдикира, Нено Димов: Държавата си върши работата, няма съществени проблеми

Трети ден община Брегово е в бедствено положение. Обширни територии са под вода, заради придошлите води на река Тимок. Има залети къщи и дворове. Хората са притеснени и за качеството на питейната вода. Отговорните институции уверяват, че тя е безопасна и годна за пиене.

За да успокоят населението и да окажат помощ на бедстващите, във вторник на място дойдоха депутати от управляващите и опозицията. Съвсем очаквано оценката им за видяното беше различна.

"Страшно е", каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя обвини управляващите, че държавата е абдикирала от задълженията си.


Сн. БСП

Министърът на екологията Нено Димов отвори, че "съществени проблеми няма". "Държавата е тук, държавата си върши работата, държавата се координира добре и се справя. Всичко е под контрол", каза екоминистърът, командирован спешно от премиера Бойко Борисов на мястото на бедствието.


Сн. МОСВ

До природното бедствие се стигна въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов и министрите му, че са взети всички мерки, за да не се допусне нов трагичен инцидент и наводнения. Добрата новина е, че този път няма жертви, но домовете и нивите отново не бяха пощадени от водата.

Нинова: Държавата абдикира от задълженията си

"Всеки път, като завали дъжд или някакъв язовир изпусне, се издавя народът. Това е абсурд. Трябва системна и последователна държавна политика", каза Корнелия Нинова.

Тя дори начерта план за действие: "Първо – помощ за населението. БСП ще даде минерална вода и парични средства. Второ – изясняване на собствеността на язовирите и поемане на държавна отговорност за тях. Трето – пълна ревизия на договорите за концесия на язовири и там където не се справя концесионерът, договорът да се прекрати. Четвърто – законодателни промени, така че един държавен орган да отговаря за всички язовири, а не 9 министерства, както е сега.


Сн. БСП

Тя каза, че всичко това е предлагано след наводнението в Мизия, но тогава управляващите от ГЕРБ "не ни чуха". "Дано сега да има разум да се приеме и да се свърши", каза Нинова. Тя призова да се вземат "крути мерки", защото "това повече не може да продължава така в тая държава".

ГЕРБ: Ситуацията се политизира, всичко е под контрол

Думите на Нинова скандализираха депутата от ГЕРБ от региона Владимир Тошев. Той репликира, че "ситуацията се политизира".

"Работим заедно. Кметът (на Брегово – бел.ред) е от БСП, ние сме от ГЕРБ, институциите са от никого. Работи се денонощно, не сме спокойни, но не искаме да създаваме излишно напрежение у хората. Много е важно те да разберат, че се прави всичко максимално. Кризисното положение е овладяно. Не се усложнява обстановката, напротив успокоява се", каза Владимир Тошев.

Той добави,че няма никакъв риск водата да залее град Брегово и обеща след като се оттече водата, да се оправи дигата, която е пробита от 2010 г.

Подкрепи го и министърът на околната среда и водите Нено Димов. "Кметът е започнал малко преждевременно предизборната си кампания. Доста безотговорно е да се хвърлят страхове към хората, защото това не е добър политически подход", каза Димов. "Естествено е опозицията да критикува управлението, но когато има подобни ситуации, трябва да се действа единно и консенсусно", допълни той.


Сн. МОСВ

Екоминистърът увери, че "няма съществени проблеми", държавата си върши работата добре и всичко е под контрол. "Държавата е на мястото си и взима необходимите мерки, за да гарантира живота, здравето и безопасността на хората", каза Нено Димов.

"Факт е че има моменти, когато има повече вода, когато прииждат води, но факт е че на практика нямаме съществени проблеми", допълни той.

Димов увери хората, че водата е безопасна за пиене, въпреки че две от помпените станции за питейна вода са залети. Министърът на земеделието пък поел ангажимент фермерите да бъдат компенсирани за щетите. Димов отговори на нападките на Нинова, като припомни, че в близките седмици ГЕРБ ще внесе законодателни промени за създаване на единен орган, който да поеме всички язовири, за които кметовете не могат да се грижат. Това беше обявено след извънредно заседание на Министерския съвет в събота, на което се обсъждаха проблемите с наводненията в Северозападна България.

РЗИ: Няма тежки метали във водата

Направените проби показват, че във водата на Брегово няма тежки метали над нормите. Мед, цинк, олово, арсен, манган, хром – всички са под пределно допустимите конценттрации. Химичните ѝ показатели са в нормите, биологичните ще излязат в сряда. Водата отговаря на качествените показатели и е годна за пиене, обяви д-р Гергана Джамбова, директор на Регионалната здравна инспекция във Видин.

Кметът на Брегово инж. Милчо Лалов попита ядосано защо не го уведомяват за резултатите, за да успокои населението. На това Джамбова му отговори, че не е длъжна да го прави, защото информацията се публикува на сайта. Лалов обвини държавните институции в хаотични действия.

Нено Димов успокои, че ако има проблем с качеството на водата, са взети мерки да бъдат пуснати водоноски за населението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?