Сблъсък между полиция и протестиращи в Барселона

Сблъсък между полиция и протестиращи в Барселона

Полицията влезе в сблъсък в центъра на Барселона с каталунци, събрали се да протестират срещу шествие на испански полицаи, които настояват за по-добро заплащане, в петък вечерта, съобщи Асошиейтед прес.

Испански медии отбелязват, че акцията на полицията е свързана с първата годишнина от референдума за независимост на Каталуния, състоял се на 1 октомври 2017 г.

Каталунци са замеряли полицаите с бояи са хвърляли бомбички. Служителите на реда са използвали палки, за да отблъснат множеството.

По-рано през деня местната каталунската полиция се е намесила и когато привърженик за отделянето на Каталуния от Испания е хвърлил червена боя по един от участниците в шествие в подкрепа на испанската полиция. Полицаите са използваха палки, за да отблъснат каталунците и да ги държат далеч групата на протестиращите полицаи.

Кметицата на Барселона Ада Колау призова по Каталунското радио за спокойствие и подчерта, че Барселона винаги е била град, защитаващ правото на всеки да изразява мнението си.

Много от каталунците са прекарали нощта на площада, на който бе обявено, че ще се състои акцията, за да принудят властите да променят маршрута на шествието на привържениците на испанската полиция.

В понеделник се навършва една година от референдума за независимост на испанската област, от самото начало обявен от Мадрид за незаконен, и напрежението в Каталуния се засилва.

Плебисцитът бе помрачен от сблъсъци между испанската национална полиция и Гражданската гвардия от една страна и гласуващите. Стотици бяха ранени, припомня Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?