Сблъсък на интереси за бъдещето на Борисовата градина

Разпокъсаната собственост е основният проблем на парка

Сн. Mediapool

Целта на подробния устройствен план (ПУП) на Борисовата градина е да я запазим такава, каквато е. Думите са на кмета на София Йорданка Фандъкова и бяха изречени по време на публичното представяне на проекта за устройствен план на най-големия парк в столицата. Около 500 души дойдоха да чуят какво предвиждат плановете за Борисовата градина, да зададат въпроси и направят предложения по време на обсъждането в сряда следобед, продължило четири часа.

Въпреки сравнително спокойния тон на дискусията, напрежението на няколко пъти ескалира и дори се чу предупреждение, че полицията ще изведе гражданите, които се държат непристойно. До такива мерки не се стигна, но обсъждането показа за пореден път, че на територията на парка се сблъскват много интереси, които може и да попречат на бързото приемане на устройствения план, който се подготвя от години.

А основната причина е, че собственост в парка имат и частни фирми, общинско дружество, държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта. Има и имоти с неизяснена собственост, а и доста от спортните обекти се управляват от частни спортни клубове.

Авторите на проекта за устройствен план препоръчват местната власт да си върне поне частните имоти, които се оценяват на около 300 дка. Как и кога може да стане това към момента не е ясно, а и не изглежда много реалистично.

Гражданите пък се притесняват, че планът, макар и обявен за консервативен, може да разреши сериозно строителство в парка. За да разсеят съмненията, управляващите общината съветници от ГЕРБ, както и кметът Фандъкова обещаха, че ще искат преработка на плана и отпадане на спорни предложения.

Сблъсък 1: Стадионите в парка

В Борисовата градина се намират два големи стадиона – националният "Васил Левски" и използваният от ЦСКА "Българска армия". И двата са собственост на държавата в лицето на спортното министерство. Този на ЦСКА се стопанисва от клуба, собственост на Гриша Ганчев.

Планът на Борисовата градина предвижда тези съоръжения само да бъдат модернизирани и допуска покриването на трибуните с козирки. Ако се правят нови стадиони, те трябва да са в чашата на съществуващите, въпреки че възможността за нови стадиони не е изрично посочена в документа. А според Фандъкова и ГЕРБ, както и да се модернизират съоръженията, трябва да са със същия капацитет.


Освен в парка Националният стадион "Васил Левски" се намира и в центъра на София. По време на футболни мачове движението покрай него се спира, а това парализира големи части от града. Сн. Mediapool

"Паркът е за хората. Да търсим други места за големите стадиони", смята авторът на устройствения план арх. Атанас Ковачев.

Това не се харесва на спортния министър Красен Кралев и на собствениците на футболния клуб ЦСКА.

"Държим на изграждането на нов модерен стадион на мястото и в чашата на сега съществуващия стадион "Българска армия". За десетина дни сме събрали 90 000 подписа в подкрепа на това искане. Няма да падне нито едно дърво (при реализирането му – б.а.). Знаете, че нашият собственик е сериозен природолюбител", обяви адв. Станислав Трендафилов, представител на ЦСКА, собственост на Гриша Ганчев.

Според арх. Ковачев основният проблем пред подобна идея е достъпът до стадиона в парка. "Знам какви са изискванията на УЕФА. Как ще вкарваме спортисти, гости? Дайте предложения. Нашето предложение е влизането на спортистите да е само с автобуси и само при спортни срещи. Да няма достъп на автомобили по всяко време", обясни авторът на ПУП. Последваха одобрителни аплодисменти от публиката.


И в делничен, и в почивен ден паркингът пред стадион "Българска армия" се използва. Сн. Mediapool

Но идеята на ЦСКА се подкрепя и от спортното министерство. Представителка на дружеството към ведомството, което управлява спортните имоти - "Национална спортна база", думите на спортния министър Кралев, че се иска обновяване на съоръженията, строени преди десетилетия.

В същото време граждани повдигнаха въпроса за изоставения и неподдържан от ведомството Колодрум. Той е потънал в трева и се руши от години, част от пространството се използва за футболно игрище, а останалото прилича на бунище. Оказа се, че ММС не поддържало съоръжението, защото нямало достъп до него, тъй като автомобилите в парка влизат с пропуски. Това не пречи на други места в Борисовата градина редовно да има паркирани автомобили, включително и около и в съседния стадион на ЦСКА, който е на същите алеи като Колодрума.

"Собствеността задължава. Собственикът трябва да се погрижи за Колодрума", коментира главният архитект.

Сблъсък 2: Ново строителство

Въпросът ще се допусне ли ново строителство в парка беше един от основните по време на представянето на проекта в парка. Притесненията за застрояване идват от няколко решения в документа - за възстановяване на съществувалото някога Климатично училище, за изграждането на сграда за музей "Зелената памет на София", за възстановяването на ресторант до кв. "Лозенец", за изграждането на спортен център и атракционна железница на гара "Пионер" и за обособяването на няколко нови паркинга за общо 1120 коли.

Сред най-спорните предложения на арх. Ковачев се оказа възстановяването на съществувалото някога Климатично училище. То трябва да се намира на терен между къпалнята "Мария Луиза" и заведението "Маймунарника". По време на представянето на проекта не стана съвсем ясно каква е собствеността на имота. В документите по плана пише, че не е установена. Същото е посочено и в кадастъра. В сряда арх. Ковачев обаче каза, че собствеността е публична и общината и държавата могат да решат дали да строят нещо там, или не.


Климатичното училище се е намирало на терена, ограден от ръждясалата ограда вдясно. Сн. Mediapool

Според гражданите обаче възстановяването на трите сгради на Климатичното училище може да отвори вратата за хотел в Борисовата градина.

Кметът Фандъкова за пореден път обяви, че според нея училището не трябва да се възстановява. Каза, че ще внесе това си предложение и официално в рамките на процедурата по общественото обсъждане на плана.


Първоначалните идеи за подробен устройствен план на Борисовата градина предвиждаха премахване на заведението "Маймунарника", което е на терен на общинското дружество "Софийски имоти". Сега се предлага то да остане, но да се възстановят трите дансинга с различен диаметър, съществували на мястото, а в заведението да не се предлага алкохол. Крайното решение е в ръцете на Столичния общински съвет. Сн. Mediapool

Недоволство предизвика и допуснатото в плана строителство на ресторант в парка при границите му с кв. "Лозенец". Срещу това се обяви и кметът на района Любомир Дреков. Според арх. Ковачев територията на бившия ресторант "Тенекиите" е частна, а районната администрация преди години е издала виза за строителство. След реплика, че тя вероятно е изтекла, проектантът обеща това да бъде проверено и отразено в плана.

Вероятно ще се ревизира и идеята за изграждането на музей "Зелената памет на София" на мястото на автокъщата "Капитолия", която трябва да бъде премахната. Проверка на собствеността показала, че теренът на автокъщата е общински, но сградата, построена в него - частна. Планът предвижда на мястото освен триетажна сграда за музей да се направи и подземен паркинг за 420 коли.

Арх. Ковачев обясни, че се предвижда на терена над паркинга да се постави метър и половина почвен пласт, което дава възможност да се засадят и високи дървета и да се върне в парка и физически. По-рано в сряда Фандъкова обясни, че е възможно на мястото да не се прави музей, а да се използва съществува сграда.


Устройственият план на Борисовата градина предвижда възстановяването на алеи в тази част на градината, но от ГЕРБ вече се обявиха срещу тази идея и са за запазването на тази поляна в сегашния ѝ вид. Сн. Mediapool

Промени се очакват и в плановете на проектантите за гара "Пионер". Според намеренията там трябва да има спортен център и атракционна железница. Според Фандъкова влакчето е ненужно. По-добре било да се направи "линеен парк" по протежението на релсите. Според нея няма нужда на това място да се местят и игрищата на "Спортна София", които в момента се намират близо до Националния стадион. Тя се обяви и срещу преместването на конната база, която се намира до стадион "Юнак". "Няма логика да събаряме съоръженията, които съществуват, за да ги правим на друго място", смята кметът.

На терена на гара "Пионер" обаче има и друг проблем. Там на практика могат да се появят нови жилищни блокове на мястото на две сгради, които са били ведомствени жилища на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Главният архитект Здравков обясни, че те вече са частна собственост. Планът предвижда запазването им, но ограничава надстрояването и пристрояването на блоковете в парка.


Част от заведенията около езерото "Ариана". Сн. Mediapool

Възможно е несъгласие да предизвика и предложението да се махнат всички заведения около езерото "Ариана" и да остане само ресторантът на острова, който да бъде възстановен в автентичния си вид и да действа като бирария.

Проектосблъсък 4: Частните имоти

Макар и по време на представянето на проекта да нямаше противопоставяне на тема бъдещето на частните имоти в парка, е възможно и този сблъсък да се превърне в препъникамък за приемането или за осъществяването на устройствения план. Знакови обекти в Борисовата градина като къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър, както и част от Дендрариума се контролират от частни фирми.

Общинската собственост в тях беше загубена със съмнителни решения и сделки на предишни състави на общинския съвет. Така къпалнята "Мария Луиза" е затворена от 15-ина години, а Летният театър се руши. Къпалнята се контролира от компании, свързвани с Румен Гайтански - Вълка. Преди повече от година стана ясно, че те са внесли в общината проект за възстановяването на басейните, но това няма как да се случи, докато не бъде приет подробният устройствен план на парка.


Единственото поддържано нещо в къпалнята "Маория Луиза" изглежда тревата. Басейните са недостъпни от години и видимо се рушат. Сн. Mediapool

Кметът Фандъкова подкрепя предложението на арх. Ковачев тези имоти да запазят функциите си и да бъдат възстановени. Според проектанта общината трябва да си върне собствеността в тях, но към момента местната власт не казва дали и как това може да се случи. Отчуждаването на имотите, които някога бяха общински, едва ли ще излезе евтино на местната власт.

Прости решения

По време на представянето на проекта се чуха и предложения за малки стъпки, които да подобрят състоянието на Борисовата градина като изграждане на още тоалетни на достъпни места, ремонт на съществуващата велоалея през лесопарковата част, подобряване на достъпа до парка от кварталите, предлагане на решения за реките, които минават през тази част на града.

Хората поискаха и още детски площадки, които да не са обградени от изкушаващи децата атракциони, продавачи на балони и захарен памук, павилиончета с надути цени.


Изсъхнали дървета и нападали клони са честа гледка покрай алеите в частта на Борисовата градина в близост до кв. "Изток". Сн. Mediapool

Спорове предизвика евентуалната санитарна сеч в по-дивите част от парка. Според някои граждани и в момента се прочистват повече дървета от нужното, трябва да се картотекира растителността и да не се допуска голяма сеч. Чуха се обаче и мнения, че лесопарковата част на Борисовата градина загива, прирастът на дърветата е отрицателен и ако не се направи санитарна сеч, обсъждането на плановете за бъдещето на градината, е безпредметно, защото тя постепенно ще изчезне.

Споделяне

Още по темата

Още от България