Сблъсък на Конгреса с президента Буш за уволненията на прокурори

Комисия на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ се противопостави на президента Джордж Буш и гласува в сряда няколко помощници от Белия дом да дадат публично показания под клетва по случая с осемте уволнени прокурори, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

С пълно единодушие подкомисията по търговско и административно право реши да призове Карл Роув и Хариет Майърс, старши политически съветници на Буш, и още няколко президентски помощници, ако откажат да дадат показания доброволно.

Решението бе взето ден, след като Буш обяви, че е против помощниците му да бъдат призовани официално. Вместо това той предложи те да отговарят на въпроси на следователите, но при закрити врата, не под клетва и без да бъдат документирани показанията им.

Конгресът, в който демократите имат мнозинство и в двете камари, иска оставката на  министъра на правосъдието Алберто Гонсалес заради решението му да уволни осем федерални прокурори. Министърът и президентът Джордж Буш бяха обвинени, че се опитват да назначат на тяхно място свои доверени хора.

Във вторник Сенатът гласува поправка към Закона за борба с тероризма, с която се отнема правото на министъра на правосъдието да назначава прокурори без негово одобрение.

Очаква се в четвъртък юридическата комисия на Сената също да се произнесе по въпроса за показанията.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?