Сблъсък в ДКК: Везиева иска оставките на хората на ГЕРБ в борда

Уволнението на Караганева - през главата на министъра, твърдения за нарушения са неверни

Сблъсък в ДКК: Везиева иска оставките на хората на ГЕРБ в борда

Решението за уволнение на втория директор на "Държавната консолидационна компания" (ДКК) Ваня Караганева, взето в понеделник от трима от общо петимата членове на борда, е станало през главата на икономическия министър Даниела Везиева, която е принципал на дружеството, в нарушение на устава му и с твърдения, част от които ден по-късно се оказва, че са неверни.

Везиева заяви пред Mediapool, че ще поиска оставките на другия изпълнителен директор Рая Каназирева, която след вчерашното решение остава единствен шеф на ДКК, както и на Диляна Софиянска и Радостин Вазов - син на Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. Те бяха назначени от ГЕРБ в последните дни на последното правителство на Бойко Борисов и макар да даваха вид, че са започнали да работят по реформите в ДКК със служебното правителство, се оказва, че ги саботират, по думите на Везиева.

Караганева бе отстранена от поста на проведено общо събрание на сСъвета на директорите, за което тя и другият представител на държавата в дружеството – Чавдар Христозов, не са били уведомени. Те не са присъствали, което е видно и от протокола от заседанието, публикуван в Търговския регистър.

"Безкрайно съм изненадана от решението на Съвета на директорите на ДКК за уволнението на Караганева. То идва в момент, в който тя е предложила нова структура на държавната компания. Това показва, че завареното ръководство на ДКК не желае да скъса по никакъв начин със стария, порочен модел на управление на дружеството и целта им е умишлено да блокират работата на компанията. Разочарована съм от тяхното поведение, не съм го очаквала", каза министър Везиева пред Mediapool.

Самата Караганева е внесла във вторник в Агенцията по вписванията заявление, че общото събрание е проведено в нарушение на закона и на устава на ДКК, които изисква всички членове на съвета да бъдат поканени, което не е станало, а при невъзможност да присъстват да упълномощят свой представител. Вероятно това нейно заявление ще блокира вписването на отстраняването ѝ. Самата Караганева, която остана на поста около месец, засега не коментира оправените срещу нея обвинения за тежки нарушения.

Везиева потвърди, че Караганева е сменила обслужващата банка "Юробанк" с Първа инвестиционна банка, като причината за това бил отказ на "Юробанк" да издаде спесимент на втория изпълнителен директор. Министърът на икономиката каза, че с нейно знание е прекратен договорът за правна помощ по петте съдебни спора, тъй като имало съмнения, че процесуалният представител на ДКК не работи в полза на държавната компания по тези дела.

Везиева обаче отрече да е подписвано извънсъдебно споразумение за 50 млн. лв. с русенския оръжеен завод "Дунарит", както се твърди в решението на борда на директорите за уволнението на Караганева. Същото потвърди пред Mediapool и членът на борда на "Дунарит" Димитрина Маркова. Тя посочи, че с ДКК е обсъждан многократно текст на споразумение по казуса с платените от "Дунарит" през 2017 г. над 50 млн. лв. по дълг към фалиралата КТБ, но документ не е подписван. Част от спора е и заведеното от "Дунарит" в края на юли 2020 г. съдебно дело срещу ДКК за изплащането на лихва от над 7 млн. лв. заради това, че три години ползва тези пари, а не ги признава като плащане по дълга към КТБ, който през годините бе прехвърлян през различни цесии и се озова в ДКК. Компанията го купи от дотогава от никому неизвестната фирма "ДиПи", която пък го беше купила от свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Виафот Лимитед". "Виафот" вече не съществува в правния мир, но тя блокира и влизането в капитала на "Дунарит" на фирмата "Емко", която пък бе обект на други атаки от страна на държавата при управлението на ГЕРБ.

Знак, че в момента в ДКК се разиграва сблъсък на интереси е брифингът на ГЕРБ във вторник, на който бившите управляващи нападнаха Караганева и призоваха отговорните органи, включително МВР, да се самосезират по случая.

От ГЕРБ попитаха вярно ли е твърдението на Караганева, че всичките ѝ действия са били по заповед на Кирил Петков като служебен министър и на наследничката му на поста Везиева, както и знаел ли е тогавашният министър на икономиката Петков, че назначавайки Караганева в ДКК, тя е едновременно служител и в Българската агенция за инвестиции. ГЕРБ отново атакува президента Румен Радев, питайки го дали тече овладяване от частни фирми на военно-промишления ни комплекс. От ГЕРБ припомниха твърдение на нейните представители в борда на ДКК при отстраняването на втория шеф, че от "Вазовските машиностроителин заводи" (ВМЗ) са отстъпили право на частна фурма за представлява продукцията на оръжейния завод.

От ВМЗ излязоха по-късно през деня с призив да не бъдат въвличани в политически спекулации. В решението за уволнението на Караганева се посочваше още, че тя еднолично назначавала хора в борда именно на ВМЗ.

Оръжейното предприятие заявява, че никога не е давало възможност на една определена компания да представлява цялата му продукция. "Към момента дружеството работи активно с повече от 30 фирми. Факт е, че някои от тях са единствен партньор за определени чуждестранни пазари, но това е утвърдена практика в целия свят, който е валиден и за България през последните десетилетия. Затова и от години е предвидена законова възможност за дадени пазари да се определят компании, които имат изключителни права да представляват "ВМЗ", пише в съобщението на заводите.

В същото време Съветът на директорите на ДКК излезе във вторник с позиция, в която посочва, че продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитил интереса на дружеството и на държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК.

Според борда всяка точка от решението му е подкрепена от съответните доказателства - документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи.

"На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения от който и да е член на съвета на директорите. Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в ПТП със служебен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева", пише още в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?