Сблъсък в МИЕ заради спрените пари за технологична модернизация

Фирмите искат ново класиране, против са насочването на парите към енергийна ефективност

Прекратената процедура по технологична модернизация за фирмите предизвика челен сблъсък между министъра на икономиката Драгомир Стойнев (БСП) и заместникът му Юнал Тасим (ДПС).

 

Тасим, който отговаря за оперативна програма "Конкурентоспособност", обяви решението на ръководителя на управляващия орган на програмата Ели Милушева за "абсурдно".

 

"Меко казано, съм бесен. Бях в чужбина и научих за това решение от министъра. Как ще съм съгласен с него, бизнесът има нужда от всеки лев", заяви Тасим пред "Капитал". Той беше един от хората, който издейства пари за извънредната сесия за купуване на нови машини от фирмите.

 

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев до този момент не е коментирал публично ситуацията. Той обаче е упълномощил Милушева да вземе това решение, коментираха източници от Министерството на икономиката пред Mediapool. Според тях, министър Стойнев е дал пълномощия на Милушева да прекрати процедурата и няма как Юнал Тасим да отмени нейното решение.

 

Лавина от дела

 

Масово спечелили еврофинансирането фирми пък пускат жалби в административния съд срещу решението за прекратяване на процедурата, взето от Милушева. Според тях тя е действала незаконосъобразно.

 

И спечелили, и загубили компании в схемата за технологична модернизация заявиха пред Mediapool, че са очаквали управляващият орган на програмата да вземе решение за преразглеждане на класирането, като се отстранят кандидатите с нередности. Вместо това обаче се взима решение за прекратяване, което е изненада за всички, твърдят компании, участвали в процедурата.

 

В търсене на оптималното решение

 

Според министерството, прекратяванета на процедурата и насочване на освободения ресурс от 97 млн. лв. към резервни проекти е единственият начин парите да бъдат спасени от загуба и да няма спиране на плащанията по "Конкурентоспособност"" от Еврокомисията.

 

Аргументите им са, че срокът за подписването на договорите по старите регламенти изтича на 30 юни. От 1 юли влизат в сила новите регламенти на ЕС и не могат да бъдат сключвани договори по процедури, проведени по старите условия.

 

Част от фирмите обаче не приемат това обяснение и твърдят, че въпросът е спорен. Друга част пък не са съгласни парите да бъдат насочени към схемата за енергийна ефективност. Според икономическото министерство обаче единствено там няма проблеми и компаниите могат да започнат да изпълняват проектите веднага.

 

Всички губят

 

Ако не се намери компромисно решение между бизнеса и държавата от една страна, и чисто политически между БСП и ДПС, то накрая всички може да загубят, точно така както се случи през 2008 г.

 

Тогава Еврокомисията отне акредитацията на разплащателната агенция по ФАР в икономическото министерство и отказа да възстанови плащания за близо 180 млн. евро. Така, въпреки че фирми и неправителствени организации имаха дори сключени договори, каквито в момента няма, останаха без финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?