Сблъсък за земи на първа линия по южното Черноморие между кметове и кабинета

Жители на Поморие и Черноморец готвят протести и искат оставката на Красимир Каракачнов

Апетитни терени на първа линия по южното Черноморие доведоха до сблъсък между кметове от ГЕРБ и правителството.

Засегнати жители на Поморие и Черноморец обявиха, че готвят протести заради национализацията на земята им и поискаха оставката на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, предаде БНР.

Поводът за напрежението е решение на Министерския съвет от 28 март, с което се дава право на Министерството на отбраната да обяви за продажба бивши военни поделения с отпаднала необходимост. Те се намират на първа линия до морето в община Поморие и край село Черноморец, община Созопол.

Кметовете на Поморие - Иван Алексиев (ГЕРБ) и на Черноморец - Добри Добрев (ГЕРБ) реагираха остро на правителственото решение.

Жители на Черноморец твърдят пред БНР, че земите на бившите военни поделения са частни и възстановени на собствениците им от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Бургас.

В Поморие изоставените казарми в местността "Кротирия" се намират на площ 56 декара. Те са включени в изготвения градоустройствен план. Идеята на общината е крайбрежната зона да се превърне в градски крайморски парк. Кореспонденцията между общината и Министерството на отбраната до този момент има дълга история.

В писмо до Министерството на отбраната община Поморие настоява бившето военно поделение да ѝ бъде безвъзмездно предоставено за превръщането му в градски крайморски парк. Ако искането не бъде уважено, общината ще оспорва по съдебен ред предстоящия публичен търг за продажба на имота, каза кметът Иван Алексиев.

За военните поделения в местностите "Червенка", "Акра" и "Таласакра" край Черноморец историята е още по-дълга и заплетена. Там бившите военни поделения се намират на частни земеделски земи. 375 дка е площта на военния имот в местността "Акра", 173 дка е на полуостров Червенка и 114 дка в местността "Таласакра". Близо 150 са наследниците на тези земи, които твърдят, че не са получили обезщетения за отчуждаването им.


Мария Димитрова и Васил Жечев от Сдружението за защита на собствениците на земеделска земя в село Черноморец обясняват:

"Това са много декари, с които хората са ощетени, те не са получили обезщетение. Тези имоти са признати като право на собственост на наследниците, но не ги връщат, защото попадат в МО и би трябвало да бъдат обезщетени. Сега МО настоява, че земята е била платена тогава, че е бил завършен целият процес на обезщетение, което е странен казус. Една държавна служба - Поземлената комисия - удостоверява, че това не е станало, а сега военните настояват, че това е станало".

Още две общини през годините са искали военните поделения да им бъдат прехвърлени като публична общинска собственост. Това са Несебър и Царево. Министерството е давало уклончиви отговори, но така и до конкретни действия и процедури не се е стигнало.

Дали сега тези атрактивни имоти ще попаднат в ръцете на инвеститори, предстои да разберем. Жителите на Черноморец няма да се откажат от наследството си и готвят протести. Кметът на Черноморец Добри Добрев заяви: "Земята на хората трябва да бъде върната!".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес