Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сблъсъкът с Доган, сянката на Доктора

0 коментара

Финансовият министър Милен Велчев изтъкна като основен мотив за оставката си недостатъчната подкрепа от страна на управляващото мнозинство.

Макар и да не назовава конкретни имена, от официалното му обяснение става ясно, че проблемите са му с ДПС - заради бюджета и безмитните магазини, с хазартния бос Васил Божков - също за безмитната търговия и с МВР, което не изчистило името му около яхтения скандал.

Сблъсъкът с Доган

Отказът на лидера на ДПС Ахмед Доган да подкрепи наложения от Милен Велчев управител на БНБ през юни беше първият сериозен сигнал за конфликта между тях. Според източници от мнозинството, Доган не искал да допусне Велчев, който контролира съществена част от разпределението на еврофондовете и отделно от това държи цялата държава чрез бюджета, да има свой доверен човек и начело на Централната банка.

Другият спор между Велчев и ДПС е по отношение на бюджета, където хората на Доган настояват за развързване на кесията и повече субсидии. Според правителствени източници ДПС са заплашили, че ще бламират правителството, ако Велчев внесе в парламента подготвената бюджетна макрорамка.

По отношение на бюджета Велчев има проблеми и с министрите от кабинета, които отказват да намалят претенциите си за разходи в бюджета за 2004 г., твърдят източници от финансовото министерство. При обсъждането на бюджета с министри и ръководствата на парламентарните групи на НДСВ и ДПС преди седмица се разбра, че единствено вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев е подкрепил Милен Велчев. Макар да призна, че има значителна разлика между това, което е предложил и поисканите от министерствата разходи, Велчев обаче посочи, че този конфликт е ежегоден и в него няма нищо ново. Той дори изрази оптимизъм, че ще се намери балансирано решение.

Седмици по-рано в медиите изтече информация за писмо на Велчев до премиера в което се казва, че той настоява за дефицит под 1% , а ако трябва да удовлетвори претенциите на колегите си, дефицитът ще бъде между 15 и 20% от БВП.

Велчев искал вицепремиерки пост

Източници на Мediapool твърдят, че една от основните причини за оставката на Милен Велчев е отказът на премиера Симеон Сакскобургготски да се съобрази с предложения от финансовия министър вариант за рокадите.

Според осведомени Велчев настоявал да заеме вицепремиерски пост, а неговият заместник Красимир Катев да стане министър на икономиката.

Велчев е поискал от Симеон Сакскобургготски с промените в кабинета да заздрави позициите на юпитата, като отстрани само загубилия доверие Николай Василев. За себе си поискал по-големи правомощия, за да упражнява по-сериозен контрол върху боравенето с бюджетни средства от другите министри и да насърчи реформите.

Едва ли е случайно, че три седмици след обявените рокади в кабинета заместникът на Велчев Красимир Катев загуби интерес към работата и обяви намерението си да напусне поста.

Велчев бил силно против избора на Лидия Шулева за министър на икономиката, както и за влизането на Пламен Панайотов в правителството като първи вицепремиер. В качеството си на наблюдаващ евроинтеграцията Панайотов ще има надзорни функции върху разпределението и на еврофондовете, което подразнило Велчев.

Както писа Мediapool, в уикенда преди обявяването на промените в кабинета, министърът на финансите отпътува на частно посещение в Лондон с намерението да разбере замислите на премиера от сина му - принц Кирил. Кирил обаче не бил в Лондон е срещата била осуетена.

Яхтеният скандал и сянката на Доктора

Името на Милен Велчев бе замесено в т.нар. яхтен скандал, покрай доклада на МВР за връзки на политици и магистрати с мафията. Велчев, заедно с бившия транспортен министър Пламен Петров и депутата Мирослав Севлиевски са били в компанията на разследвания от службите за контрабанда бизнесмен Иван Тодоров - Доктора. Тримата не отрекоха присъствието си на яхтата, но обявиха, че нямат нищо общо с бизнеса на Доктора и определиха появилите се информации като "компромат".

За наличието на доклад и снимки, доказващи връзки на политици и магистрати с мафията, пръв съобщи главният секретар на МВР Бойко Борисов на 20 април. По-късно той беше опроверган от вътрешния министър Георги Петакнов и подаде оставка, която премиерът не прие.

Икономическият съветник на НДСВ Владимир Каролев не изключи причина за оставката да е и яхтеният скандал.

Велчев споделил пред него, че е притеснен защо МВР все още не е разкрило чия е била провокацията със снимките. Източник на Мediapool твърди, че на закрито правителствено заседание в началото на скандала Велчев е поискал да получи пред всички информация за ролята на МВР при изтичане на информацията за снимките към пресата.

След няколкоминутно мълчание думата взел министърът на правосъдието Антон Станков. Той казал, че смята, че изразява мислите на повечето присъстващи и заявил, че подобна информация не може да стигне до медиите без знанието на премиера.

Симеон Сакскобургготски видимо променил цвета на лицето си, но преди дори да даде знак, че иска да говори, думата взел вътрешният министър Петканов и отрекъл категорично МВР да е имало нещо общо със случая.

Безмитните магазини

През последните месеци бе доста често срещано явление да се види как Велчев разговаря в кулоарите на парламента с представителите на дискусионния клуб "Новото време", като най-често той бе в компанията на Мирослав Севлиевски.

Напоследък обаче отношенията му с парламентарната група на НДСВ явно се обтегнаха. Това стана ясно от последните дискусии в ПГ, когато Кирил Милчев поиска Велчев да обясни защо взема за свой заместник бившия главен секретар на ведомството в правителството на Филип Димитров - Стамен Тасев.

Велчев отговорил, че назначението се прави на същия принцип, на който много бивши кадри на СДС сега са станали народни представители от НДСВ.

Според осведомени причина за промяната на отношенията на министъра с "Новото време" е намерението му да закрие безмитните магазини. Групата се счита за близка до Васил Божков- Черепа, който чрез фирмата си "Трансимпекс" държи 15 от общо 44-те безмитни магазина.

В мотивите си Велчев признава, че една от причините за оставката е липсата на подкрепа в парламента за затварянето на магазините.

Затварянето бе обявено от Велчев още на 16 май т.г., като част от пакета мерки за борба срещу контрабандата. Те бяха обявени след избухването на "яхтения скандал". Позовавайки се на неофициалната статистика на финансите, министърът заяви, че годишните загуби за бюджета от неплатени акцизи, ДДС и други такси за стоките, дошли от фри-шоповете, са за над 50 млн.лева.

Първоначално финансовото министерство обяви, че безмитните магазини ще се затворят с промени в наредбата за безмитната търговия. Двайсетина дни по-късно обаче стана ясно, че това не може да стане без промени в закона за акцизите.

Той бе одобрен от правителството, но и досега не е влязъл за разглеждане в парламента. От ДПС бяха категорични, че ще гласуват против затварянето на магазините, където те имат интереси чрез турския бизнесмен Суди Окзан.

Депутатът от ДПС Юнал Тасим каза, че от затварянето на безмитните магазини държавният бюджет ще бъде ощетен. Той се позова на данни на асоциацията на безмитните оператори, че бюджетът ще загуби над 450 млн.евро от затварянето на магазините.Тасим коментира още, че според него е по-добре да се затегне митническия и граничния контрол.

16 фирми с 44 магазина осъществяват в момента дейност като безмитни оператори. От налагането на тази мярка ще пострада най-силно компанията "Трансимпекс", която има 15 магазина и е собственост на президента на "Нове холдинг" Васил Божков - Черепа, за чието лоби сред депутатите на НДСВ медиите пишат непрекъснато.

Сред по -известните компании, притежаващи безмитни магазини, са фирмата "Б.М.К." на Веселин Балевски, бивш съветник по спорта на предишния премиер Иван Костов, "Кореком - Принцес" на Суди Озкан, "Братя Василеви" на председателят на Съюза на работодателите Васил Василев и други

Преди седмица Велчев продължи разрешенията за работа на три фирми, които предоставиха изрядни документи- "Трансимпекс", "Денеб" и "Принцес - Кореком".

Според други версии Велчев решил да се оттегли, тъй като получил заплахи от Васил Божков, че ще изкара компромати срещу него, ако не бъде намерено приемливо решение за безмитните магазини.

Контрабандните канали

Друга версия свързва оставката на Милен Велчев с противопоставянето му с МВР покрай борбата срещу контрабандните канали и нашумелите напоследък случаи с Иван Тодоров- Доктора, Константин Димитров Самоковеца и Николай Методиев- Пилето.

Последният разкрит случай с наркоаферата в Боливия също се свързва със смятания за човек на Доктора - Боян Тодоров - Охлюва. А Доктора имал добро разбирателство с Милен Велчев. Поне допреди два - три месеца, когато бронираната лимузина на Доктора бе взривена на Цариградско шосе и в нея бяха открити снимките на яхтената компания.

При международната операция "Лунна светлина" на 3 август в боливийския град Санта Крус бяха заловени 5 тона кокаин. Три тона от тях е трябвало да стигнат по море до България и да бъдат пречистени в лаборатория в Пловдив. После дрогата щяла да отпътува през Македония за Западна Европа.

Според някои депутати МВР и най - вече чужди разузнавания и посолства държали информация за това, че ведомството на Велчев покровителства наркотрафика и контрабандни канали. Поради тази причина той сам подал оставката си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.