Сблъсъци и белезници при събаряне на незаконни къщи в Стара Загора

Трима служители на МВР са били ранени в началото на акцията

Със сблъсъци между роми и жандармерия, писъци на жени и деца започна събарянето на 55 незаконни постройки от ромския квартал "Лозенец", които заемат територии от парка "Аязмото" в Стара Загора. Трима служители на реда бяха ранени.

 

Със заповед на кмета на града Живко Тодоров акцията започна в 7.30 часа. Багери и булдозери започнаха да разрушават тухлени и паянтови къщи, съградени през последните години. Напрежението ескалира от заплахи за самоубийства на жени и от предупреждения за нови кражби и убийства от разгневени мъже.

 

Машините бяха посрещнати от група от около стотина жители на квартала, които от рано сутринта бяха барикадирали пространството около нарочените за бутане къщи. Жандармеристи бяха замеряни с камъни, а няколко души бяха задържани.

 

Барикадата се оказа неуспешна и жители на квартала започнаха да се качват по покривите на къщите си. Те заплашиха, че няма да напуснат къщите си и няма да позволят събарянето им. Ромите твърдят, че от общината са обещали да узаконят къщите им.

 

"Аз никога не съм обещавал подобно нещо. Този район е парк и това няма как да стане. Днес Стара Загора показва, че законът е преди всичко", коментира кметът Живко Тодоров, цитиран от Дарик радио.

По-късно роми, които отказват да напуснат къщите си или хвърлят керемиди и тухли по багериста и представителите на общинската администрация, бяха усмирявани с белезници от полицаите, предаде БТА. Други, сред които и деца, бяха извеждани извън мястото в квартал "Лозенец", завзел територия от парка.

 

Събарянето трябва да продължи до 16.00 ч. в понеделник и да бъде възобновено на следващия ден. Издадените заповеди са 55, а незаконните постройки са повече от 350.

 

По данни на Община Стара Загора сред обитателите на незаконните жилища има и "новодомци" от Ямбол, които са се заселили в лесопарка "Аязмото" през последните години. Няма информация за точния брой на хората, които живеят в незаконните постройки.

 

Кметът на града благодари на вътрешния министър и главния секретар на МВР за оказаната подкрепа. Всяка постройка, преди да бъде съборена, се проверява от отдел "Закрила на детето", влизат служители на ВиК и EВН, и чак когато се уверят, че къщата е празна, багерът започва своята работа.

 

Живко Тодоров допълни още, че това е началото и ще бъдат съборени всички незаконни къщи в ромския квартал, който увеличава територията си за сметка на боровата гора в парка "Аязмото". През последните години няма лято, през което да не избухне умишлен пожар в района.

 

Днешните събития всъщност трябваше да се случат още преди евроизборите, но акцията пропадна, след като МВР отказа да осигури охрана.

 

В квартала няма нито една законна къща, но въпреки това през годините обитателите са се сдобили с партиди за ток и вода, както и адресни регистрации.

 

Междувременно от МВР съобщиха в ранния следобед, че при сблъсъците сутринта са пострадали трима служители на реда.

 

Жандармерист и двама полицаи са получили леки наранявания и охлузвания, докато са оказвали съдействие на общинските власти в кв. "Лозенец" в Стара Загора.


На тримата пострадали е оказана медицинска помощ.

Срещу двама жители на квартала, мятали предмети по представителите на реда, е образувано бързо производство по чл. 131 ал. 1, вр. чл. 130 от Наказателния кодекс. Материалите по случая ще бъдат докладвани в прокуратурата.

Митрополит Методий Кусев е засадил на това място първите борчета саморъчно на 28 февруари 1895 година и като апостол е поставил началото на грандиозната си екологична програма в своята епархия. В продължение на три десетилетия с доброволните дарения на хиляди старозагорци е създаден уникалният лесопарк, в който са се появили незаконни къщи.

Споделяне

Още по темата

Още от България